Dan ružičastih majica

Pozivamo sve učenike i učitelje da u srijedu 22. veljače, obuku ružičaste majice ili bilo koji odjevni predmet ili modni dodatak ružičaste boje (šal, tenisice, nakit…) i tako podrže program prevencije vršnjačkog nasilja. Toga ćemo dana, brojnim aktivnostima u školi,  obilježiti Dan ružičastih majica – Pink Shirt Day 💕

Dan ružičastih majica se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2014. godine. Tradicionalno se obilježava svake zadnje srijede u mjesecu veljači. Začetnik ideje o obilježavanju ovog dana u Hrvatskoj je CEPN, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

http://pinkshirtday.ca/pinkitforward/Ideja je nastala u Kanadi, u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji 2007. godine. Jedan je  dječak obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice dječak je bio izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedećeg dana su mnogi učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

Činjenica je da je nasilje u mnogim oblicima prisutno svakodnevno u svim okruženjima i upravo zbog toga je ova inicijativa koja pokušava tome stati na kraj vrijedna svake pohvale. U 2014. i 2015. godini ovu akciju su podržali mnogobrojni ljudi iz javnog života Republike Hrvatske, a 17. veljače ove godine Sabor je proglasio Dan ružičastih majica Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Prošle smo godine i mi, po prvi puta, obilježili Dan ružičastih majica u našoj školi 💕

Dan ružičastih majica od ove godine ima i svoju službenu pjesmu:

Pogledajte i intervju s Travisom Priceom, jednim od dvojice srednjoškolaca koji su prvi došli na ideju kupiti ružičaste majice, kako bi iskazali svoj protest vršnjačkom nasilju i dali svoju podršku napadnutom dječaku.

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Vijesti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.