Naučili smo kako se pripremaju šurlice

Kad učiteljica postane kuharica ❤️

Učiteljica Petrica Mrakovčić ovoga puta nije poučavala učenike gradivo Hrvatskoga jezika i književnosti već ih je učila kako se delaju šurlice.

Na satovima domaćinstva ne učimo samo kuhati, peći kolače, već prenosimo i tradiciju, slušamo izvorne govornike kako ganaju po domaću pa učimo i domaće besede. Sa željom da tradiciju baštinimo najprije u srcu, spremno smo se odazvali novom zadatku, naučiti kako se izrađuju šurlice, to tako jednostavno, a veliko i važno jelo za nas bodule.

Uz dobrog učitelja sve je lakše naučiti. Tako su se i prisutne učiteljice, Simona i Ivona, okušale u izradi šurlica. Kad se male ruke slože, puno toga napraviti se može. Uz zvuke sopela  šurlice smo radili vješto i brzo. Za žvacet će se pobrinuti školski kuhari, a mi jedva čekamo  marendu u kojoj ćemo moći kušati naše šurlice.

Ako delate šurlice po ovomu receptu nećete faliti. Moraju van prit dobro!

Ča nan rabi?

1 kilo glatke muke, 3 žuta od jaja, 1 dec uja, zakuhat pol litre vode (pazi da ne opariš ruke!).

U zdelu kladi muku, pa jaja (samo žuto), ontrat uje. Mišaj. Na kraj pomalo dodavaj teple vode, ma ne zgor jaja nego po bandi, priko muke. Mišaj dugo i dobro. Znemi zi zdele. Delaj od testa kako jelita. Sici ih zi nožen na mići bokunići. Na šćapić za meso staviti bokunić testa, ušćipni ga zi prsti, zafrcaj mej ruke, pomalo znemi zi šćapića i slaži na tacu. Kad je taca puna  moreš ih staviti kuhat, okolo dvajset minuti u vodu ka vrutka, a ako ne stavi ih u duboko. Kad se zamrznu znemi ih vanka i spravi u najloni pak će ti bit pripravni kad te želja ćapa za šurlice pojist. Dobar tek!

Što nam je potrebno za izradu šurlica?

1 kg glatkog brašna, 3 žutanjka, 1 dl ulja, 0,5 l tople (zakuhane ) vode.

U zdjelu stavimo brašno, dodamo žutanjke, pa ulje. Miješamo. Preko brašna dodamo vodu, ne iznad jaja. Miješamo dugo dok tijesto ne postane čvrsto. Izvadimo ga iz posude. Oblikujemo valjke od tijesta, pa ih režemo na komadiće jednake veličine. Komadić tijesta (ne onaj koji je topao, već bočni dio)  omotamo oko štapića, stisnemo  prstima, zavrtimo među dlanovima i lagano  izvučemo  štapić iz tijesta. Šurlice slažemo na tacnu. Kuhaju se oko 20 min u kipućoj vodi. Sirove šurlice, na tacni, mogu se smrznuti u zamrzivaču. Smrznute možemo pakirati u najlon vrećice i ponovno staviti u zamrzivač gdje se  čuvaju  dok ih ne poželimo pripremiti. Tradicionalno uz šurlice se poslužuje gulaš, a mogu se servirati i uz plodove mora. U slast! ❤️

Ivona Dundović Ljutić

FOTOGALERIJA

Ovaj unos je objavljen u domaćinstvo, Projekti, Slobodne aktivnosti, Video kutak, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , . Bookmarkirajte stalnu vezu.