Mala škola brodogradnje

U periodu od 26. do 30. lipnja 2023. godine sedam učenica naše škole u pratnji učiteljice Anamarije Kos polazilo je program Mala škola brodogradnje u organizaciji Hrvatskog saveza brodomaketara.

U Centru tehničke kulture Rijeka djeca s područja Primorsko-goranske županije u dobi od 10 do 14 godina nadmetala su se u makeathon-u, timskom natjecanju koje je usredotočeno na proces stvaranja, a ne na krajnje rezultate, čime se kod sudionika potiče kreativnost i snalažljivost. Tijekom makeathon-a uz sudionike su prisutni i visokokvalificirani mentori koji pomažu oko tehničkih i netehničkih pitanja, a sve s ciljem izrade što boljeg rješenja na postavljeni problem. Tema ovogodišnjeg makeathon-a bila je „Mrtvi kanal – prošlost, sadašnjost i budućnost“. U sklopu petodnevnog programa sudionici su vršili jednostavna istraživanja na Mrtvom kanalu, posjetili Proizvodni park Torpedo, lansirnu rampu Torpedo, prostore Hrvatskog saveza brodomaketara te u CTK-u radili na svojim rješenjima koja moraju pridonijeti smanjenju onečišćenja Mrtvog kanala i smanjenju smrada koji proizvodi Mrtvi kanal, odgovoriti na potrebe lokalne zajednice i dati neku novu svrhu Mrtvom kanalu, a sve to koristeći reciklirane materijale.

O najboljim rješenjima makeathon-a odlučivao je žiri sačinjen od stručnjaka iz različitih područja prema sljedećim kriterijima: funkcionalnost rješenja, vizualni izgled rješenja, korištenje recikliranih materijala pri izradi, inovativnost i prezentacija rješenja. U miješanim timovima dvije učenice naše škole bile su dio drugoplasiranog tima, a preostale učenice sa svojim timskim suradnicima zauzele su četvrto i peto mjesto. Budući da su bile jedine ženske sudionice te su prvi puta sudjelovale u ovakvom natjecanju, iznimno se ponosimo njihovim uspjehom te im na istom čestitamo!


Domaćin tijekom njihova boravka u Rijeci bio je Dom Crvenog križa u čijim su prostorima djevojčice putem kratkog predavanja doznale kako je nastala organizacija Crveni križ, koja je njezina uloga u svijetu te kako pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi. U slobodno vrijeme uživale su u morskim radostima na obližnjoj plaži, družile se i igrale društvene igre s drugim sudionicima makeathon-a. Aktivno su sudjelovale u kreativnim radionicama ponuđenim na dječjem festivalu “Tobogan 2023” u Dječjoj kući na prostoru art-kvarta Benčić. Posjetile su i kino “CineStar Rijeka” gdje ih je oduševio animirani film “Elementi”. Ova vesela družina zaključila je kako se odlično provela tijekom pet dana provedenih u Rijeci i željno iščekuje novi projekt Hrvatskog saveza brodomaketara kojem će se rado pridružiti!

Anamarija Kos

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.