Kako reći ne?

U našoj je školi u četvrtak 28. travnja 2022. godine Matija Gorjanec održao predavanje „Kako reći ne?“ za učenike sedmih i osmih razreda. Program je to prevencije ovisnosti koji se provodi u osnovnim i srednjim školama od 2008. godine.

Cilj ovog programa je smanjiti broj maloljetnika koji eksperimentiraju s alkoholom i drogom, usmjeriti mlade k pozitivnim životnim vrijednostima te osvijestiti mlade o načinima na koje se mogu oduprijeti pogrešnim izborima.

Priča Matije Gorjaneca počinje kada je sa 17 godina, nakon normalne subotnje večeri pijan sjeo na motor s prijateljem i doživio prometnu nesreću. Matija je kroz vlastita iskustva s alkoholom, drogom i rizičnim ponašanjima svoj život doveo u pitanje, ali se snagom volje i uz pomoć dobrih ljudi uspio izvući iz pakla svog života pa danas djeluje kao predavač koji upozorava i približava mladim ljudima svoje životno iskustvo kako bi digao svijest o istome.

Učenici su naše škole u dva održana predavanja vrlo zainteresirano pratili svaku njegovu riječ. Na samom početku upoznati su s terminom ovisnost i čimbenicima koji utječu na konzumiranje opijata, a to sve njima vrlo bliskim jezikom. Time se želi potaknuti mlade na usvajanje zdravih vjerovanja, moralnih stavova i aktivno promišljanje posljedica životnih odluka. Na kraju predavanja, učenici su imali prilike postavljati pitanja i ocijeniti predavanje u kratkom anketnom listiću.

Matea Mrakovčić Kosić

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Projekti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.