Noć knjige i kamišibaj – japansko kazalište u slikama

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a manifestacija Noć knjige se ove godine slavila od 22. do 25. travnja 2022. g. Tom prigodom učenici su prijavljivali svoje literarne i likovne radove na natječaj I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom organizacijskog odbora Noći knjige.

Učenici 4.b razreda s učiteljicom Ana Marijom Šviderski Jurinjak i knjižničarkom Anikom Žegarac sudjelovali su na nesvakidašnjoj radionici u kojoj su stvarali Kamišibaj (kamishibai).

Kamišibaj je umjetnički oblik pripovijedanja uz slike na maloj pozornici. Tradicionalna tehnika pripovijedanja iz Japana i oblik japanskog uličnog kazališta dobila je svoje ime  tvorenicom riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište. 1

Učenici su pogledali kratki video koji objašnjava osnovne pojmove i dijelove kamišibaja, naučili su da kamišibajac stavlja svoje crteže u minijaturni oblik pozornice i pripovijeda priču mijenjajući svaku sliku te su se nakon toga okušali u izradi vlastitog kamišibaja!

Radili su u skupinama, a svaka skupina imala je dva zadana poglavlja i kratke smjernice što treba napisati i nacrtati. Nakon toga snimili smo video u kojem smo koristili drvene štapiće kao pravi japanski kazivači koji, udarajući jednim o drugi, najavljuju svoj dolazak i početak prikazivanja.

Je li nam uspjelo, možete pogledati u nastavku. 🤗

                                                                                             Školska knjižničarka Anika Žegarac

FOTOGALERIJA:

 

1 Kamišibaj – pripovijedanje uz slike

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Knjižnica, Kreativac, Video kutak, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.