Započela akcija “Mir i dobro”

Akcija Ministarstva unutarnjih poslova „Mir i dobro“ ove se godine održava u razdoblju od 15. prosinca do 9. siječnja 2022. godine. Akcija se od 1993. godine provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana s ciljem ostvarivanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti.

Također, akcija ima za cilj sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanje stradavanja osoba i nastanka materijalne štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i eksplozivnih tvari.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva se razvrstavaju u nekoliko kategorija, od kojih su građanima za osobne potrebe dostupna pirotehnička sredstva kategorija F1, F2 i F3.

Prodaja i uporaba sredstava iz kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično) je dopuštena tijekom cijele godine građanima starijim od 14 godina. Za pirotehnička sredstava kategorije F2 i F3 prodaja je dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja isključivo građanima starijim od 18 godina. Kazne za protupravno postupanje tim sredstvima iznose od 5 000 do 15 000 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se roditelj, odnosno zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Dragi učenici i roditelji, pročitajte savjete MUP-a, neka nam i ovi blagdani prođu u miru i veselju.

U nastavku donosimo brošure za roditelje i učenike koje je pripremilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske:

Matea Mrakovčić Kosić

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Obavijesti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.