Početak prijava obrazovnih programa u ljetnome roku

Dragi osmaši,

u petak 25. lipnja 2021. započinje najvažniji korak na vašem putu do upisa u srednju školu – prijave obrazovnih programa. Donosimo vam detaljne upute i korisne savjete o postupku prijave. 😊

Prijave obrazovnih programa započinju u petak 25. lipnja u 12 sati, u sustavu upisi.hr na koji se prijavljujete sa svojim korisničkim imenom, lozinkom i PIN-om koji ste dobili prilikom prve prijave u sustav. Ogledne ljestvice poretka bit će vidljive nakon 22 sata istoga dana. No, o oglednim ljestvicama više možete saznati u nastavku teksta.

Obrazovne programe ćete moći prijavljivati sve do 7. srpnja, uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 28. lipnja.

PRIJAVA OBRAZOVNIH PROGRAMA

Nakon što se prijavite u sustav, kliknite na karticu Obrazovni programi. Svaki kandidat može odabrati najviše 6 obrazovnih programa. Naravno, ne morate odabrati 6 programa, ali svakako preporučamo da na svoju listu odabranih programa ne stavite samo jedan program.

Sve do završetka prijava (do 7. srpnja) moći ćete mijenjati i brisati obrazovne programe na svojoj listi odabranih programa, kao i mijenjati njihov poredak (prioritet), tako da ne morate brinuti oko toga… imate dovoljno vremena za promjene do vaše konačne odluke.

Na kartici Obrazovni programi unesite, pomoću padajućih izbornika, potrebne podatke za pretraživanje. Najvažniji je izbornik Škola – kliknite na padajući izbornik i odaberite naziv srednje škole koju želite uvrstiti u svoj odabir. Nakon toga slijedite korake:

  • kliknite na gumb Traži pored naziva odabrane škole, nakon toga pojaviti će vam se popis svih obrazovnih programa koji postoje u toj školi
  • odaberite obrazovni program s popisa i kliknite na gumb Detalji i odabir
  • nakon toga otvoriti će vam se novi prozor sa informacijama o školi, odabranom obrazovnom programu i bodovima, svakako sve pročitajte 😊
  • na dnu stranice, kliknite na Odabir jezika i izbornih predmeta
  • odabir prvog i drugog stranog jezika te izbornih predmeta ne utječe na rangiranje. Ali, važno je napomenuti kako vaš odabir prvog stranog jezika postaje uvjet za upis odabranog obrazovnog programa. Kako vam je u osnovnoj školi prvi strani jezik bio engleski jezik, to znači da ako odaberete Engleski jezik kao prvi strani jezik, automatski ispunjavate taj uvjet za upis. Naravno, vi možete odabrati neki drugi strani jezik kao prvi strani jezik (umjesto engleskog), ali u tom slučaju će srednja škola tražiti od vas da prije upisa pristupite provjeri znanja iz tog jezika.
  • na kraju, kliknite na Dodaj u Moj odabir

Važna napomena za učenike koji prijavljuju umjetničke programe

Kandidati s odgovarajućim preduvjetima imaju mogućnost prijave kombinacije općeobrazovnih i umjetničkih programa obrazovanja nakon odabira općeobrazovnoga ili umjetničkoga programa obrazovanja moguće je prijaviti paralelni umjetnički program. U slučaju da ispunjava uvjete za upis samo jednog programa iz kombinacije, kandidat ne može upisati niti jedan program iz takve kombinacije. Naravno, moguće je svaki od tih programa prijaviti i samostalno kako bi, u slučaju da ne ispuni potrebne preduvjete za upis oba programa iz kombinacije, kandidat ostao u konkurenciji za upis pojedinačnoga programa.

Evo jednog primjera: ako kandidat, primjerice, prijavi paralelno gimnaziju i glazbenu školu, a ne zadovolji na provjeri glazbene darovitosti ili na ljestvici poretka glazbene škole ne ostvari pravo upisa, bit će mu onemogućen upis u gimnazijski program. Zato je iznimno važno na listi prioriteta prijaviti (osim kombinacije) i gimnazijski program samostalno.

LISTA PRIORITETA

Nakon što odaberete, odnosno prijavite, željene obrazovne programe (kao što smo već rekli, možete odabrati najviše 6 programa), vaši programi će se pojaviti na kartici Moj odabir.

Sve dok traju prijave obrazovnih programa, na tom popisu možete brisati obrazovne programe (kraj svakog se nalazi crveni gumb Briši), dodavati nove i, ono što je vrlo važno, mijenjati poredak programa na svojoj listi prioriteta – pomoću strelica ▲ i ▼ pokraj naziva programa.

Listu prioriteta trebate pažljivo pripremiti tako da na prvo mjesto postavite program obrazovanja koji najviše želite upisati, a zatim i ostale, željenim redoslijedom.

Sustav će, nakon završetka prijave programa,  pravo upisa rasporediti prema vašoj listi – ostvariti ćete pravo upisa u program obrazovanja koji vam je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazite u sklopu upisne kvote. Zato je iznimno važno da provjerite jesu li vam svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema vašim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće.

PRAĆENJE BODOVNOG STANJA

Već od prvog dana prijava, od 25. lipnja nakon 22 sata, moći ćete pratiti svoje bodovno stanje, odnosno stanje svojih prijava sa liste odabranih programa.

Dok traju prijave, sustav objavljuje ogledne ljestvice poretka koje se ažuriraju svakih sat vremena i stalno se mijenjaju. Kraj svakog prijavljenog programa možete kliknuti na gumb Detalji i vidjeti ulazite li u upisnu kvotu neke škole, koje uvjete trebate ispuniti, koji ste na listi,… Važno je napomenuti:

  • ove se liste stalno mijenjaju iz više razloga: nekima će se možda ispravljati neispravni podaci, neki učenici će mijenjati poredak programa na svojoj listi, neki će obrisati neke programe i tako otvoriti mjesto onima ispod crte. Također, može se dogoditi da ste ispod crte, a da ipak imate šansu za upis – klikom na rezultati možete vidjeti stanje onih koji su iznad vas, ako među njima ima više onih kojima je određeni program na trećem, četvrtom ili čak šestom mjestu, a vama je to prvi izbor, lako je moguće da ćete skočiti iznad crte.
  • što se tiče uvjeta, vidjeti ćete (crvenim slovima) popis uvjeta koje trebate ispuniti za upis nekog programa. Tako će, na primjer, svima biti uvjet zaprimljena prijavnica. O tome ne brinite, to će nestati kad vam vaši razrednici (nakon završetka prijava) predaju prijavnice. No, pripazite na druge uvjete: potrebnu dokumentaciju, eventualnu provjeru stranog jezika ili dodatne provjere koje neke škole traže.

Kad završi razdoblje prijava obrazovnih programa, sustav će svakom kandidatu pridodati pravo upisa u obrazovni program na najvišem mjestu na listi, a za koji ostvaruje sve uvjete, a druge programe će obrisati. Tako će osloboditi mjesto za one ispod crte. Nakon toga će biti objavljene konačne ljestvice poretka.

O tome ćemo pisati u sljedećem članku, nakon što završi razdoblje prijava obrazovnih programa. 😊 Pratite redovito naše stranice! 😉

Ako imate bilo kakva pitanja, nejasnoće ili ako trebate savjet, svakako se javite svojim razrednicama ili informatičarki Alenki 😊

Sretno s prijavama! ❤️

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Obavijesti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.