Početak prijava obrazovnih programa u ljetnome roku

Dragi osmaši,

u petak 28. lipnja započinje najvažniji korak na vašem putu do upisa u srednju školu – prijave obrazovnih programa. Donosimo detaljne upute i korisne savjete o postupku prijave.

Prijave obrazovnih programa započinju u petak 28. lipnja u 8 sati, u sustavu srednje.e-upisi.hr u koji se prijavljujete tako da kliknete Prijava (desno gore na zaslonu) i nakon što odaberete  Prijava preko AAI, unesite svoje korisničko ime i lozinku.

Obrazovne programe ćete moći prijavljivati sve do 8. srpnja u 12 sati, uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 1. srpnja u 16 sati.

PRIJAVA OBRAZOVNIH PROGRAMA

Nakon što se prijavite u sustav, kliknite na karticu Moj odabir. Svaki kandidat može odabrati najviše 6 obrazovnih programa. Naravno, ne morate odabrati 6 programa, ali svakako preporučamo da na svoju listu odabranih programa ne stavite samo jedan program.

Sve do završetka prijava (do 8. srpnja) moći ćete mijenjati i brisati obrazovne programe na svojoj listi odabranih programa, kao i mijenjati njihov poredak (prioritet), tako da ne morate brinuti oko toga… imate dovoljno vremena za promjene do vaše konačne odluke.

Na kartici Moj odabir unesite potrebne podatke za pretraživanje – mjesto, županija, vrsta programa, program,…  sa popisa odaberite školu/program prema vašem interesu.

Za svaki program obrazovanja moguće je pregledati detaljnije informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije o programu obrazovanja. Pažljivo sve pročitajte! Klikom na gumb Karta možete vidjeti lokaciju određene škole. Prije formiranja liste prioriteta, potrebno je provjeriti je li škola koju želite staviti na svoju listu odredila upisni prag. Ako imate manji broj bodova od propisanog praga, onda svakako nećete tu školu staviti na listu prioriteta zbog nedovoljnog broja bodova koje traži ta škola.

Obrazovni program prijavljujete, odnosno stavljate na svoju listu prioriteta klikom na gumb Dodavanje u listu prioriteta.

Prilikom prijave pojedinoga programa obrazovanja potrebno je odabrati prvi i drugi strani jezik i izborne predmete između ponuđenih stranih jezika i izbornih predmeta koji se u srednjoj školi predaju. Odabirom prvoga stranoga jezika, znanje toga stranoga jezika postaje preduvjet za odabrani program obrazovanja. Preduvjet se smatra ispunjenim ako je kandidat u osnovnoj školi učio taj strani jezik najmanje četiri godine ili ako na dodatnoj provjeri u srednjoj školi dokaže znanje toga stranog jezika. Nakon što popunite sve potrebne podatke kliknite na gumb Pohrani kako bi spremili svoj odabir. Odabrane predmete (strani jezik i izborne predmete9 možete naknadno mijenjati tako da kliknete na gumb Predmeti pored škole na svojoj listi prioriteta.

Važna napomena za učenike koji prijavljuju umjetničke programe

Kandidati s odgovarajućim preduvjetima imaju mogućnost prijave kombinacije općeobrazovnih i umjetničkih programa obrazovanja nakon odabira općeobrazovnoga ili umjetničkoga programa obrazovanja moguće je prijaviti paralelni umjetnički program. U slučaju da ispunjava uvjete za upis samo jednog programa iz kombinacije, kandidat ne može upisati niti jedan program iz takve kombinacije. Naravno, moguće je svaki od tih programa prijaviti i samostalno kako bi, u slučaju da ne ispuni potrebne preduvjete za upis oba programa iz kombinacije, kandidat ostao u konkurenciji za upis pojedinačnoga programa.

Evo jednog primjera: ako kandidat, primjerice, prijavi paralelno gimnaziju i glazbenu školu, a ne zadovolji na provjeri glazbene darovitosti ili na ljestvici poretka glazbene škole ne ostvari pravo upisa, bit će mu onemogućen upis u gimnazijski program. Zato je iznimno važno na listi prioriteta prijaviti (osim kombinacije) i gimnazijski program samostalno.

Paralelni program dodaje se klikom na gumb Dodaj paralelni program koji se nalazi ispod naziva dodanog temeljnog programa. Klikom na gumb Dodaj paralelni program otvara se kartica Škole i programi na kojoj se prikazuju samo umjetnički programi.

LISTA PRIORITETA

Nakon što odaberete, odnosno prijavite, željene obrazovne programe (kao što smo već rekli, možete odabrati najviše 6 programa), vaši programi će se pojaviti na kartici Moji rezultati.

Sve dok traju prijave obrazovnih programa, na tom popisu možete brisati obrazovne programe, dodavati nove i, ono što je vrlo važno, mijenjati poredak programa na svojoj listi prioriteta (pomicanjem škole pomoću strelica desno ili pomoću točkastog gumba povuci-ispusti  koji se nalazi lijevo od naziva škole/programa). Jako je važno da na listu prioriteta stavite programe koje zaista želite upisati.

Listu prioriteta trebate pažljivo pripremiti tako da na prvo mjesto postavite program obrazovanja koji najviše želite upisati, a zatim i ostale, željenim redoslijedom.

Sustav će, nakon završetka prijave programa,  pravo upisa rasporediti prema vašoj listi – ostvariti ćete pravo upisa u program obrazovanja koji vam je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazite u sklopu upisne kvote. Zato je iznimno važno da provjerite jesu li vam svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema vašim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće.

PRAĆENJE BODOVNOG STANJA

Već od prvog dana prijava, dakle od 28. lipnja, u 14 sati moći ćete pratiti svoje bodovno stanje, odnosno stanje svojih prijava sa liste odabranih programa.

Dok traju prijave, sustav objavljuje ogledne ljestvice poretka koje se ažuriraju svakih sat vremena i stalno se mijenjaju. Kraj svakog prijavljenog programa možete kliknuti na gumb Detaljno i vidjeti ulazite li u upisnu kvotu neke škole, koje uvjete trebate ispuniti, koji ste na listi,… Važno je napomenuti:

  • ove se liste stalno mijenjaju iz više razloga: nekima će se možda ispravljati neispravni podaci, neki učenici će mijenjati poredak programa na svojoj listi, neki će obrisati neke programe i tako otvoriti mjesto onima ispod crte. Također, može se dogoditi da ste ispod crte, a da ipak imate šansu za upis – klikom na rezultati možete vidjeti stanje onih koji su iznad vas, ako među njima ima više onih kojima je određeni program na trećem, četvrtom ili čak šestom mjestu, a vama je to prvi izbor, lako je moguće da ćete skočiti iznad crte.
  • što se tiče uvjeta, vidjeti ćete (crvenim slovima) popis uvjeta koje trebate ispuniti za upis nekog programa. Tako će, na primjer, svima biti uvjet zaprimljena prijavnica. O tome ne brinite, to će nestati kad vam vaši razrednici (nakon završetka prijava) predaju prijavnice. No, pripazite na druge uvjete: potrebnu dokumentaciju, eventualnu provjeru stranog jezika ili dodatne provjere koje neke škole traže.

Dodatne provjere znanja, vještina i sposobnosti

Srednje škole kao jedan od uvjeta upisa mogu dodati provjeru znanja, vještina i sposobnosti. Informacije o terminima provjera moguće je provjeriti na kartici Moj raspored. Osim termina provjere, ovdje se nalaze informacije o nazivu i adresi škole u kojoj se provjera održava s prikazom adrese na karti. Do prikaza na karti dolazi se klikom na gumb Otvori koji se nalazi pored naziva škole. Još jednom napominjemo, rok za prijavu obrazovnih programa za koje potrebno pristupiti dodatnim provjerama znanja, vještina i sposobnosti je ponedjeljak 1. srpnja do 16 sati.

Kad završi razdoblje prijava obrazovnih programa, sustav će svakom kandidatu pridodati pravo upisa u obrazovni program na najvišem mjestu na listi, a za koji ostvaruje sve uvjete, a druge programe će obrisati. Tako će osloboditi mjesto za one ispod crte. Nakon toga će biti objavljene konačne ljestvice poretka.

O tome ćemo pisati u sljedećem članku, nakon što završi razdoblje prijava obrazovnih programa. Pratite redovito naše stranice! 😉

Detaljne upute o postupku prijave obrazovnih programa nalaze se u brošuri Upute za učenike – dio koji se odnosi na prijavu programa počinje na stranici 32.

Sretno s prijavama! ❤️

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Obavijesti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.