Naši učenici na otvorenju izložbe Blago pod površinom Kvarnera

Prekrasan ambijent DUBoak Interpretacijskog centra maritimne baštine Malinska Dubašnica 1. prosinca 2022. u 17 sati postao je blago pod površinom Kvarnera, otvorenjem istoimene izložbe o mekušcima u kvarnerskom podmorju.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i učenici predmetne nastave Osnovne škole Malinska Dubašnica u pratnji učiteljica Petrice Mrakovčić, Ivane Surić i Renate Pavletić.

Učenicima je autorica izložbe Milvana Arko-Pijevac, kustosica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, koji je ujedno i organizator izložbe, predstavila zbirke mekušaca, posebno školjkaša, njihovu raznolikost oblika i boja koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i njegovu želju za kolekcionarstvom.

Upoznala je učenike sa biologijom i ekologijom mekušaca, njihovom rasprostranjenošću i ugroženošću u kvarnerskom području, istaknula je važnost te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava kao i cjelokupne kulture čovjeka od prehrane, kao platežnog sredstva do religije i umjetnosti te posebno danas u medicini.

Svojim zanimljivim predavanjem potaknula je na razmišljanje o potrebi za hitnim djelovanjem očuvanja bioraznolikosti kao glavnog okolišnog izazova današnjice u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini.

Izložba traje do 1. travnja 2023. pa uz vrlo zanimljive i poučne zbirke mekušaca kao i drugih zanimljivih eksponata, multimedijskog sadržaja i ambijentalnu glazbu, dođite, vidite i uživajte!

Renata Pavletić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.