Predstavljanje knjige Čakavčići pul Ronjgi

Naša škola i ove je godine sudjelovala u natječaju „Čakavčići pul Ronjgi” te su učenici pisali tekstove na čakavskom narječju. Natječaj je to koji potiče učenike Primorsko-goranske županije da pretoče na papir svoje misli, stavove i razmišljanja izražavajući se na čakavskom narječju.

 

Ove godine, 30. studenog, održano je predstavljanje knjige „Čakavčići pul Ronjgi” br. 28. Knjiga se sastoji od 280 učeničkih radova, a među njima je objavljeno i 18 radova učenika Osnovne škole Malinska-Dubašnica. Naši mali čakavčići su: Jelena Turčić, David Žužić, Marko Mrakovčić, Veronika Barbiš, Marta Čorak, Ema Dujmović, Marta Kirinčić, Matea Žuvičić, Mia Jurasić, Ana Lesica, Emanuel Košić, Marija Bogović, Katja Stulić, Lucija Žužić, Matija Strilčić, Nina Bogović, Eni Bužonja i Josip Štefanić.

Posebno se ističu radovi Eme Dujmović i Marka Mrakovčića. Ema Dujmović osvojila je drugu nagradu među učenicima od 1. do 4. razreda s pjesmom „Kamenica”, a Marko Mrakovčić osvojio je prvu nagradu među učenicima od 5. do 8. razreda s tekstom „Črna ulika”. Na predstavljanje ove knjige odlaze s mentoricama Ana Marijom Šviderski – Jurinjak i Marinom Petrov. Upravo je ovo dvoje učenika imalo čast čitati svoje uratke pred publikom u Osnovnoj školi „Klana”.

Iako djeca danas odrastaju uz elektroničke medije koji ne obiluju toplinom i ljubavlju, naši su učenici napisali radove kojima pokazuju svoju maštu, dobrotu, ljubav i ljepotu primorskog kraja. Vjerujemo kako je objava njihovih radova u ovoj knjizi dodatna motivacija te se potencijalno u svakome od njih krije i budući pjesnik.

Na nama odraslima, a posebno na učiteljima, zadatak je svakodnevno poticati djecu da se izražavaju na čakavskom narječju kako nam nikada naš ČA ne bi utihnuo.

učiteljica Marina Petrov

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Kreativac, Natječaji za učenike, Projekti, Vijesti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.