Šurlice – tradicijsko jelo

Prigodom blagdana i raznih svečanosti, za obiteljskim stolom, posebnu važnost imaju šurlice, tradicijsko jelo našega kraja. Dane kruha učenici šestih razreda, kao i članovi ekološke grupe mlađih razreda, obilježili su upravo izradom toga jela.

Podizanjem svijesti o pravilnoj prehrani kroz Zdravstveni odgoj, javila se potreba za potragom za tradicionalnim receptima. Šurlice su jelo koje se uobičajeno više koristilo zimi, a mi smo odlučili okušati se u pripremanju specijaliteta uoči Dana kruha. Dogovor je pao: šurlice rade učenici, gulaš – naš kuhar. Način pripreme tijesta nije bio zahtjevan – nešto brašna, vode, ulja, žumanjaka i malo više snage. Zahtjevnija je bila sama izvedba. Prve skulpture nesigurno su krasile pladanj, ali sa svakim novim okretajem tijesta na štapiću, prsti su bivali sve vještiji i vještiji. Strpljivost i marljivost dali su pohvalne rezultate. U dva školska sata učenici su umijesili dva kilograma šurlica.

Sada učenici s nestrpljenjem očekuju marendu kada će im iz kuhinje zamirisati šurlice. Nakon dobro odrađenog posla, najbolja nagrada je kušati plodove svoga rada.

Petrica Mrakovčić

Osim šestaša, u izradi šurlica okušali su se i učenici mlađih razreda, članovi ekološke grupe koju vodi učiteljica Ana Marija Šviderski – Jurinjak. Njima je u goste došla Marina Bogović koja je s puno strpljenja pokazala našim najmlađima kako se izrađuju šurlice. Hvala mami Marini! 😊 Svi su se odlično zabavili, šurlice su odlično ispale i na sigurnom su u školskoj kuhinji…. čekaju da naš kuhar Tomica skuha jedan fini gulaš! 😉

FOTOGALERIJA:

foto: Petrica Mrakovčić i Ana Marija Šviderski – Jurinjak

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Kreativac, Projekti, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.