Edukativna predstava o znanstvenim čarolijama

Radionica iz kemije - PO Entropija u OŠ Malinska - Dubašnica“Čovjekov um nije posuda koju treba napuniti, već vatra koju treba rasplamsati” (Plutarch)

To je svakako uspjelo Mihaelu i Sari koji su u našoj školi održali  radionicu iz kemije; bilo je zabavno i poučno, a ovo dvoje izvrsnih predavača uspjelo je rasplamsati kod učenika plamičak znatiželje i ljubavi prema znanosti.

Predavanje su održali Mihael Eraković i Sara Marijan, studenti Kemijskog odsjeka Prirodoslovno –  matematičkog fakulteta u Zagrebu i članovi Popularizacijskog odreda Entropija – volonterskog projekta Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva.

Sara Marijan i Mihael Eraković, radionica Popularizacijskog odreda EntropijaPopularizacijski odred Entropija je  osnovan 2015. godine s ciljem da se djeci viših razreda osnovnih škola, srednjoškolcima, studentima, ali i svima zainteresiranima putem vrlo atraktivnih eksperimenata pokažu sve čari kemije. Odred je nastao u sklopu pet godina starijeg projekta pod nazivom Znanstvene čarolije čiji je cilj popularizacija znanosti među djecom predškolske i školske dobi.

Popularizacijski odred Entropija organizira edukativne predstave popraćene atraktivnim demonstracijskim pokusima, čiji je cilj potaknuti učenike na razmišljanje na zabavan i pristupačan način.

Edukativna predstava Popularizacijskog odreda EntropijaKad smo s Odredom dogovorili održavanje jedne takve predstave u našoj školi, nismo ni slutili da će se naši učenici odazvati u tako velikom broju. Iako se kemija uči u sedmom i osmom razredu, sa velikom pažnjom i interesom predstavu su pratili i znatiželjni petaši i šestaši. Predstava je trajala 45 minuta, a svi su se složili da je ovaj školski sat prošao kao u trenu.

Mihael i Sara vodili su učenike kroz čaroban svijet kemije na zabavan i duhovit način, a kroz priču satkanu od niza izvrsno osmišljenih demonstracijskih pokusa objašnjavali su učenicima brojne fenomene poput gorenja, svjetlosti i brojnih drugih. 

Edukativna predstava Popularizacijskog odreda EntropijaOduševljenje učenika ovom predstavom svakako govori koliko je ovaj projekt hvalevrijedan i koliko je velika potreba za popularizacijom znanosti među najmlađima. Znanstvenici će uvijek reći kako ih je na njihovom znanstvenom putu vodila njihova znatiželja. A biti znatiželjan, osjećati žeđ za znanjem i želju za razumijevanjem svijeta oko nas, nešto je što svi nosimo u sebi kao djeca, kad je sve oko nas novo i tajnovito, i traži odgovore.

Projekti poput ovih potiču mlade da taj dragulj zvan znatiželja zadrže čvrsto u sebi i kad dovoljno odrastu da postanu sposobni učiti. Jer jedino tako se neće dogoditi da svijet, koji je za njih nekad bio prepun čuda, uzmu zdravo za gotovo. Mihael i Sara pokazali su nam kako je lijepi osjećaj razumijeti stvari, pokazali su nam kako je znanost živa, dinamična i jako zanimljiva.

Hvala Mihaelu, Sari i svima u Popularizacijskom odredu Entropija na odličnoj predstavi, na ovom lijepom projektu koji stvaraju s toliko entuzijazma i povrh svega, hvala na inspiraciji. Nadamo se da ćemo se ponovno vidjeti u našoj školi! 🙂

Alenka Žužić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.