Projekt (Za)voli kazalište: edukacijski koncert za mlade

Učenici trećih razreda, u pratnji svojih učiteljica Ivone, Ana Marije i Eni, bili su u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, na edukacijskom koncertu pod vodstvom dirigenta Igora Vlajnića koji se već četrnaest godina provodi u sklopu zanimljivog projekta (Za)voli kazalište čiji je cilj najmlađima otkriti ljepotu klasične glazbe. Osim na koncertu, trećaši su uživali i u šetnji Trsatom, otkrivajući brojne zanimljivosti ovog starog dijela grada Rijeke.

Edukacijski koncert osmislio je dirigent opere HNK Ivana pl. Zajca Igor Vlajnić. Ovaj edukativni projekt, pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije, na zanimljiv način približava najmlađima ljepotu klasične glazbe i kazališnog svijeta. Na ovogodišnjem koncertu sudjelovali su mladi glazbenici, polaznici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Oni su publiku upoznali sa svojim instrumentima i glasovima te izveli brojna djela klasične glazbe; Mozarta, Papandopula, Bizeta, Wagnera, …. a svaka je izvedba bila popraćena zanimljivim i poučnim komentarima.

Posjetili smo i Trsat, prekrasan stari dio grada Rijeke koji se smjestio na brijegu ponad Riječine. Uživali smo u šetnji Trsatskom gradinom s koje se pruža prekrasan pogled na grad Rijeku i cijeli Kvarner. Razgledali smo i Svetište Majke Božje Trsatske, najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj koje već 700 godina posjećuju brojni hodočasnici. Crkvu su dali izgraditi krčki knezovi Frankopani koji su dobili Trsat na upravljanje od kralja Andrije 1223. godine. Najprije su izgradili kaštel, a potom i župnu crkvu sv. Jurja mučenika.

Trsatsko svetište posjetio je i papa Ivan Pavao II. prilikom svog posjeta Hrvatskoj u lipnju 2003. godine. U spomen na taj događaj, u Svetištu je postavljen kip “Trsatski hodočasnik” koji prikazuje papu Ivana Pavla II. kako kleči pred likom Gospe Trsatske.

Bila je ovo jako zanimljiva terenska nastava, uživali smo u zvucima glazbe i povijesnim šetnjama, te se vratili u našu Dubašnicu puni dojmova i novih znanja.

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.