Da se ne zabi, da se ne zatare! ❤️
Baš zato da se otme moći zaborava i ovoga puta pozvali smo gošću tetu Suzi koja nam je otkrila još jedan dubašljanski stari recept, naučila nas je kako se pripremaju makaruni.
Francuzi imaju makarone, a mi imamo makaruni. Čuli smo da je makaruni najbolje pripravit zi gulašon od petešića. E sad, kako pripravit gulaš od petešića? Najprvo moramo nigdri dobavit petešića pak ćemo van ontrat pravit kako se i to dela. To da je najbolje jist u štajon od mesopusta. Ja bih rekla ako je dobro, vavik je vrime za to pojist. Teta Suzi nam je uz recept otkrila i neke kulinarske tajne koje ćete saznati ako pažljivo pogledate naš video.
Evo i recete za makaruni udelat:
- kilo glatke muke,
- 3 jaja od toga 1 celo i 2 žuta
- malo masnoće( 1 krug uja)
- greze muke malo posipat po stolu
- 4,5 dl mjačne vode
1 kg glatkog brašna stavimo u posudu u kojoj ćemo umijesiti tijesto. U to dodamo 1 cijelo jaje, 2 žutanjka i malo ulja. Dok miješamo tijesto polako dodajemo mlaku vodu tako da nam se tijesto sjedini, da ne bude niti premekano niti prečvrsto.
Nakon što smo tijesto pripremili pokrijemo ga čistom kuhinjskom krpom i pustimo neka odstoji 10 minuta. Zatim tijesto podijelimo nožem na 4 jednaka dijela. Svaku lopticu razvaljamo u tanki krug. Nožem režemo trake. Sve trake trebaju biti jednako široke. Zatim slažemo traku na traku. Nožem prerežemo trake tako da dobijemo kvadrate.
Podloga na kojoj radimo mora biti pobrašnjena oštrim brašnom, a također i tacna na koju ćemo slagati pripremljene makarune.Uzmemo jedan izrezani kvadratić i njegove nasuprotne vrhove preklopimo jedan preko drugoga. Tako pripremljene makarune slažemo na tacnu koju stavljamo u zamrzivač ukoliko ih odmah nećemo kuhati. Nakon što su se makaruni zamrznuli spremamo ih u najlon vrećice i spremamo ih u zamrzivač. Kuhamo ih kao i šurlice. Dobar tek!
Ivona Dundović-Ljutić
FOTOGALERIJA