Ružičasti listopad – Mama, budi zdrava

Mjesec listopad međunarodni je mjeseca borbe protiv raka dojke. Učenici OŠ Malinska – Dubašnica svojim su mamama i u ovoj školskoj godini poručili „Budi zdrava“. Udruga SVE za NJU osmislila je projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“. 💗

Cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt je prvi put proveden 2017. godine, a prošle je godine tijekom mjeseca listopada proveden u 118 obrazovnih ustanova iz 21 županije te je podijeljeno 41 000 letaka. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Velika novost ove godine je to što će se projekt provoditi regionalno i to u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke, a u 2022. godini od raka dojke umrlo je 647 žena. Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, više od 90 % oboljelih od raka dojke ima šansu za izlječenje ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Od 2006. godine postoji Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke u kome se provodi besplatna mamografija za sve žene starije od 50 godina.

U sklopu ovog projekta, 19. listopada učenici OŠ Malinska – Dubašnica putem oglasne knjige upoznati su s ciljem projekta, a svojim su majkama odnijeli letak kojim poručuju „Mama, budi zdrava“ te ih pozvali na brigu o vlastitom zdravlju. Učenici plesne skupine svojim su tijelima formirali riječ MAMA i ružičastu vrpcu te na taj način poslali značajnu poruku svim ženama.

Matea Mrakovčić Kosić

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.