Terenska nastava na jezeru Jezero

Dobrodošlicu jeseni poželjeli su učenici 2.a i 2.b razrednog odjeljenja sa svojim učiteljicama Ivonom Dundović Ljutić, Anom Marijom Šviderski-Jurinjak i Sanjom Špalj.

U petak 22. rujna krenuli su na terensku nastavu na jezero Jezero. 🍂 🐦 💚

Prvo su  vidjeli Nikolinine konje i magarca i pojeli marendu na ranču obitelji Ljutić.

Onda ih je dočekao gospodin Andrej Radalj, ekolog (ekologija – eko + logija, znanost koja proučava odnose među organizmima te odnose organizama i njihova okoliša) i ornitolog (ornitologija – ornito + logija, grana zoologije koja se bavi proučavanjem ptica, njihovim podrijetlom, građom, načinom života i sistematikom). U tršćaku je postavio mrežu u koju se ulovilo desetak ptica –  uglavnom sjenice i jedan batokljun. Ulovljene ptice je gospodin Andrej uz pomoć učenika prstenovao kako bi se znalo gdje je te ptica bila kad je ponovno neki ornitolog ulovi. Tako su doznali da je neka lastavica iz našeg kraja otišla u daleku Norvešku, a sup je odletio u Portugal!

Na drugom kraju Jezera poigrali smo se pronalaženjem žutog cvijeća, plavih bobica trnina, pojeli nekoliko zrelih kupina, ubrali zrele plodove divlje ruže – šipke, vidjeli žabu koja se brzo sakrila u tršćaku . Najhrabriji su se okušali u izazovu hvatanja skakavaca, pa su tako ulovili i bogomoljku, strašnog grabežljivca livada i šikara…

Dok su neki učenici brali jesenje cvijeće, drugi su iskušavali okuse plodova trnjina, šipka i čari čička češljuge.

Gospodin Andrej Radelj ih je poveo do vodocrpilišta gdje su vidjeli cijelo jezero Jezero kao na dlanu prekriveno tršćacima i predivnim cvjetovima lopoča i lokvanja.

Unatoč najavi kišnog vremena, ovaj put nas je „pomazilo“, tako da smo  terensku prošli bez kapljice kiše iako smo imali cijelu „ratnu spremu“ za kišu!

Ana Marija Šviderski-Jurinjak

FOTOGALERIJA:

 

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.