Bili smo na izložbi u Kući dubašljanske baštine

U ponedjeljak 13. lipnja učenici drugih, trećih i četvrtih razreda posjetili su vrlo zanimljivu izložbu u Kući dubašljanske baštine. Radi se o izložbi pod nazivom INFRA, u organizaciji udruge Termen i TZ Općine Malinska-Dubašnica.

Dočekao nas je Ivan Car, koji je organizator i inicijator ove izložbe, te nas je upoznao s ovom novom vrstom umjetnosti.

InfraredArt je spoj umjetnosti i tehnologije. U području slikarstva radi se o inovativnoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti. Kada ove slike gledamo prostim okom, prikazuju jedan prizor, a kada ih promatramo kroz infracrvenu kameru, prikazuju nešto potpuno drugačije.

Taj novi način slikanja pokrenuo je i istraživanja tonova standardnih boja i pigmenata koji se koriste u umjetničkom slikarstvu, a razlikuju se po svojstvu apsorpcije infracrvenog svjetla. Zapravo se radi o slikanju dviju slika u povezanom sloju koje sadrže različite vizualne informacije u vidljivom i infracrvenom spektru. Nastaju „dvolična“ djela, skrivenih, dvosmislenih poruka i znakova, kao preslika svijeta u kojem živimo.

Naše je učenike ova izložba jako zainteresirala i sa svakim sljedećim djelom sve su više uživali u otkrivanju skrivenih poruka i slika.

Mihaela Košić

FOTOGALERIJA:

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.