Znanost i umjetnost – putovanje Sunčevim sustavom

U sklopu nastave biologije šestaši su se upoznali s tajnama Svemira, a neki od njih su prihvatili kreativni izazov i izradili prekrasne modele Sunčevog sustava u kojem se smjestio i naš dom, čudesan treći kamenčić od Sunca. U nastavku, krećemo na putovanje Sunčevim sustavom 💙

Sunčev sustav nalazi se u galaksiji Mliječni put, a čine ga Sunce i sva nebeska tijela koja su gravitacijski vezana uz njega: osam planeta i njihovi prirodni sateliti, pet patuljastih planeta Cerera, Pluton, Haumea, Makemake i Erida te mnoštvo sitnih nebeskih tijela – kometa, planetoida, meteroida i međuplanetarne prašine.

Sunce je zvijezda u središtu sustava, po obliku gotovo savršena kugla na čijoj površini temperature dosežu čak 5527 °C. Sunčeva svijetlost i toplina osiguravaju život na Zemlji. Planeti kruže oko Sunca, a Sunce kruži oko središta galaksije.

Sunčev sustav, rad učenice Hane Koči

Evo nekoliko zanimljivosti o svakom od osam planeta, od najbližeg pa do najudaljenijeg od Sunca.

Najbliže Suncu smjestio se planet Merkur, najmanji planet u Sunčevom sustavu. Dobio je ime po starorimskom bogu trgovine i putovanja. Jedna godina na Merkuru traje samo 88 dana, a površina mu je vrlo slična površini Mjeseca.

Venera je dobila ime po starorimskoj boginji ljubavi i ljepote. Najtopliji je planet u Sunčevom sustavu, temperature na Veneri dosežu čak 462 °C. Nema satelita i najsjaniji je planet na nebu pa se vidi i golim okom, uvečer kao Večernja zvijezda ili ujutro kao Jutarnja zvijezda.

Zemlja je jedini planet koji nije dobio ime po nekom starorimskom ili grčkom bogu. U odnosu na druge planete, Zemlja je posebna po velikoj količini vode pa je tako dobila nadimak Plavi planet. Prema onome što znanost trenutno zna, naš je planet jedini na kojem postoji život. Ima svoj prirodni satelit Mjesec, Zemlji najbliže nebesko tijelo vrlo zanimljivog reljefa.

Model Zemlje s presjekom – Mauro Deikolozvane, 6.b

Četvrti po udaljenosti od Sunca nalazi se planet Mars. Dobio je ime po rimskom bogu rata. Mars je stjenoviti planet baš kao i Zemlja, a ima i atmosferu koja nalikuje Zemljinoj. Vidljiv je sa Zemlje golim okom, pa je zbog toga ljudima poznat odavno. Zbog velike količine željeza crvene je boje pa je dobio nadimak Crveni planet. Na Marsu se nalazi i najveći vulkan u Sunčevom sustavu – vulkan Olimpijska gora. Ljude je Mars oduvijek očaravao i budio znatiželju u njima, inspirirao je brojne pisce, filmaše i naravno znanstvenike. Nasa intezivno istražuje Mars.

Jupiter je najmasivniji planet u Sunčevom sustavu, njegova masa je čak 2.5 puta veća od mase svih ostalih sedam planeta zajedno! Nema čvrsto tlo, Jupiter je plinovit planet. Ime je dobio po kralju rimskih bogova. Jedna godina na Jupiteru traje čak 12 zemaljskih godina.

Model Sunčevog sustava, rad učenice Eni Bužonja

Saturn je drugi najveći planet, a ime je dobio po rimskom bogu agrokulture. Kao i Jupiter, Saturn je također plinovit planet. Posebno je zanimljiv po svojim čudesnim prstenovima koji se protežu u svemir tisućama kilometara, ima ih ukupno sedam, a koji se mogu vidjeti s najobičnijim teleskopom. Njegovom atmosferom kruže olujni vjetrovi koji dostižu brzine do čak 800 km/h. Ima puno prirodnih satelita koji kruže oko njega, neki od njih su Pan, Atlas, Prometej, Pandora,… do sada su poznata čak 62 Saturnova mjeseca.

Uran je dobio ime po starogrčkom bogu neba. Također ima svoje prstenove, ali običnim teleskopom ih je nemoguće vidjeti. Ovaj je planet poseban po temperaturi, Uran je najhladniji planet u Sunčevom sustavu – temperature se spuštaju do -224 °C. Jedna godina na Uranu traje 84 zemaljskih godina.

I na kraju, najudaljeniji od Sunca je planet Neptun koji je dobio ime po rimskom bogu mora. Njegova atmosfera sadrži velike količine leda, a unutrašnjost stijene i led. Nije nikada vidljiv golim okom. Jedna godina na Neptunu traje 164 zemaljskih godina.

Model Sunčevog sustava, rad učenice Veronike Gauš

I za kraj, za sve one koji žele naučiti više i upoznati brojne zanimljivosti o čudesnom Svemiru, svakako preporučamo Nasinu web stranicu sa obiljem super zanimljivim sadržajima prilagođenih baš školarcima – odlični članci, izazovi, igre, video sadržaji, kreativne kutke,… samo kliknite na NASA Space Place

Oasisnetwork Sun GIF - Oasisnetwork Sun Planets - Discover & Share GIFs

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Kreativac, Zanimljivosti, Znanstveni kutak i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.