Prvi kupači iz Malinske na riječkom Korzu

Pasalo je već 110 let
da su u Malinsku prvi turisti prišli na izlet.
Otad se zi turizmon bavi sve više ljudi,
svaki od njih se oko svoga gosta potrudi
i izvodi svakakova čuda
za gosti ki pridu odsvakuda. 😊
.

.

Njemci, Slovenci, Merikani, Slovaci,
Talijani, Mađari, Česi, Poljaci…
Helou, bon đorno, guten tag,
svaki jezik nin je drag.
Euri il dolari, ni bitno,
primaju i sitno.
Sunce, more, plaža,
welnes i masaža,
sve van to nude
i za vas se trude.
Za loše vrime ne primaju reklamacije,
brzo napravite svoje rezervacije,
aš  Malinska već 110 let spada u top destinacije!

Ovim riječima najavljena je maškarana grupa naše škole koja je u subotu, 8. veljače 2020., sudjelovala na Dječjem karnevalu u Rijeci. Bila je to 24. po redu Dječja karnevalska povorka i 9. na kojoj smo i mi sudjelovali. Ove godine predstavili smo se kao prvi kupači u Malinskoj pod nazivom 110 godina turizma. S obzirom na to da je naša Općina prošle godine proslavila ovu veliku obljetnicu, odlučili smo i mi obilježiti je na svoj razigrani, dječji način. 🥳

Pripreme za ovaj veliki dan počele su još u listopadu osmišljavanjem maske i prijavama. Prijavilo se oko 70 učenika od 1. do 6. razreda, što je dosta veliki broj, drugi najveći dosad. Više učenika je bilo prijavljeno jedino 2011. godine, prve godine našeg sudjelovanja na Dječjem karnevalu. Uslijedila su mjerenja, probe kostima i uvježbavanja koreografije. Naš kućni majstor, barba Marijan, napravio nam je jedrilicu za naša mala alegorijska kola.

Konačno je stigla i ta subota za koju smo se dugo i marljivo pripremali. Dan je bio predivan, sunčan i topao. Autobusna stanica u Malinskoj bila je puna uzbuđenih malih maškara i njihovih najbližih koji su ih došli ispratiti. Nakon šminkanja uslijedili su, sad već tradicionalni, ples i fotografiranje, a zatim su naši kupači, praćeni sa šest učiteljica, krenuli prema Rijeci. Riječka riva je već bila šarena i razigrana, prepuna djece maskirane u svakakve maštovite maske. Sa zanimanjem smo pratili sve što se oko nas događa i strpljivo čekali svoj red za veliki nastup. Posebno su nas zainteresirali zvončari koji su pokraj nas zvonili svojim velikim zvonima. Jedva smo dočekali da i mi krenemo u povorku Korzom. Plesali smo i skakali i  odlično odradili sve četiri pozornice te tako „doplivali“ i do posljednje, pete pozornice u zgradi Ex port Delta gdje smo dobili krafne i sokove kao zasluženu nagradu. Polako smo krenuli natrag prema Malinskoj, umorni, ali sretni i zadovoljni.

Na kraju cijele priče moramo zahvaliti: Trgovini Krk koja nam je i ove godine pomogla svojim sponzorstvom, Maškaranoj udruzi Dubašnica koja nas svake godine prati i podržava, svim roditeljima koji nam svake godine poklanjaju svoje povjerenje i podršku i naravno našoj djeci koja uživaju u maškarama i čija nas energija pokreće i motivira iz godine u godinu.

Već jedva čekamo sljedeću godinu i sljedeći karneval, da se opet nađemo na istom mjestu, s istim ili možda još većim brojem djece i s nekom novom maskom, za koju već sad naviru ideje.

                                                                                                          Mihaela Košić

FOTOGALERIJA:

foto: David Rošić i Mihaela Košić

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.