Đir po otoku Krku

Učenici drugih razreda, sa svojim učiteljicama Ana Marijom i Ivonom, proveli su dva lijepa jesenska dana na terenskoj nastavi po otoku Krku. Osim što su upoznali bogatu kulturno-povijesnu baštinu našeg otoka, njihovo je putovanje bilo ispunjeno otkrivanjem uzbudljivih tajni i brojnim zanimljivim susretima. 😊

U srijedu 16. listopada krenuli su prema Jurandvoru gdje su razgledali crkvu sv. Lucije, Bašćansku ploču i ostatke benediktinskog samostana. Na putu prema Baški imali su priliku vidjeti Velu Riku, najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima, koja prima sve oborinske vode čitave bašćanske doline. Na tom se potoku nalaze i jedini otočni slapovi na Jadranu, to su slapovi Velababa i Žanac. U Baški su prošetali plažom i posjetili akvarij. Raznovrsne ribe koje žive u bašćanskom akvariju oduševile su naše male putnike.

Nakon Baške, krenuli su u Punat i autobus zamijenili brodićem koji ih je odveo na otočić Košljun. Razgledali su franjevački samostan i naučili puno o iznimno bogatoj kulturno-povijesnoj baštini ovog malog otočića.

Kako jedan dan nije bio dovoljan za otkrivanje brojnih zanimljivosti koje krije naš otok, naši mali istraživači nastavili su svoj istraživački đir po otoku Krku u ponedjeljak 21. listopada i posjetili grad krk. Nakon što su vidjeli Autobusni kolodvor Krk, učiteljica Milica Žužić povela ih je u šetnju starim ulicama i trgovima te ih  upoznala s tajnama grada; anđelom na katedrali, Katedralom, vratima grada, grbovima i neobičnim podzemljem.

Zatim su odjurili do Doma zdravlja Krk gdje ih je dočekala medicinska sestra Irena Mrakovčić. Pregledali su unutrašnjost vozila hitne pomoći, hrabro su se držali u laboratoriju, pregledali rendgenske snimke  različitih lomova i posjetili poznato im lice, doktora Vanju Tomca.

I na kraju, posjetili su Vatrogasnu postrojbu Krk gdje su ih dočekali vatrogasci Goran Grubišić  i Vedran Čutul  te im pokazali vatrogasna vozila i opremu vatrogasaca. Objasnili su im poslove koje vatrogasci obavljaju. Podijelili su im i slatkiše koje smo odnijeli u razrede.  Glavni hit je bilo vozilo s košarom koje je učenike dizalo jaaako visoko. Uz bogati repertoar dječjih pjesmica i glava punih novih saznanja vratili su se u Bogoviće.

Ana Marija Šviderski Jurinjak

FOTOGALERIJA:

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.