Šetnja jesenskim stazama Dubašnice

U četvrtak 17. listopada obilježili smo Svjetski dan pješačenja. Nakon okupljanja ispod naših starih kestena i tradicionalne milenijske fotke, podijelili smo se u nekoliko grupa i svatko od nas krenuo je u otkrivanje svojeg kutka prekrasne prirode Dubašnice koja nas je dočekala u punoj paleti jesenskih boja.

Prvašići i trećaši krenuli su cestom pored župne crkve sv. Apolinara, spustili se do Malinske i, nakon šetnje rivom, nastavili šetati Rajskom cestom uz more. Uz lijepi sunčan dan, miris mora i stoljetnih borova, šetnja nije bila nimalo naporna. Odmori su bili ispunjeni igrom, istraživanjem prirode i uživanjem na toplom jesenskom suncu.

Učenici drugih razreda šetali su šumskim stazama Dubašnice i uživajući u pogledima na naše dubašljanske hrastove pod kojima je mahovina ukrasila stare gromače, stigli su do starog groblja koje se nalazi u blizini sela Turčić. Tu se nalaze ostaci nekadašnje župne crkve sv. Apolinara iz 12. stoljeća i kameni zvonik.

Četvrtaši su prošetali do kapele sv. Andrije u kojoj je pronađen najstariji glagoljski pisani spomenik Dubašnice – darovnica kneza Ivana Frankopana iz 1454. godine i danas se čuva u župnom uredu. Posjetili su i dom popa Nikole Radića koji im je pokazao svoju kuću i imanje na kojem je još prije 11 godina ugradio solarni sustav, svoj električni auto i bicikl i eko vrt.

Šestaši i sedmaši prošetali su šumskim stazama do Gabonjina, a petaši su krenuli na šetnju uz more do Porta. Osmaši su spojili šetnju prirodom sa upoznavanjem kulturne baštine Dubašnice. Posjetili su arheološki lokalitet Cickini, Sršiće, razgledali muzej u Svetom Vidu i toš.

Ovogodišnji Dan pješačenja obilježili smo, kao i svake jeseni, u šetnji, otkrivanju prirodnih ljepota Dubašnice i  njezine bogate kulturno povijesne baštine, druženju i igri, susretu sa zanimljivim ljudima i u otkrivanju nekih novih interesantnih priča o našoj Dubašnici. Također, ove smo godine ovaj lijepi projekt spojili i sa eko pričom. Svaka je grupa na svom putu skupljala smeće. Nakupilo se dosta punih vreća, tako da su sada dubašljanske šetnjice ne samo lijepe, već i čiste.

A. Ž.

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Projekti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.