U potrazi za najstarim šumskim divom otoka Krka

U petak 22. ožujka, na Svjetski dan voda, Ekološka grupa naše škole bila je na terenskoj nastavi. U suradnji s Komunalnim društvom Dubašnica d.o.o. i inžinjerom šumarstva Tonijem Kraljićem uputili su se u potragu za najstarijim dubom u Primorsko-goranskoj županiji. 🌳 💚

Krenuli smo kroz selo Poljica do lokacije Donji Drmun iznad uvale Čavlena. Putem nas je gospodin Kraljić poučavao o zanimljivostima naših bodulskih šuma. Naučio nas je da su cvjetovi jaglaca i ljubičica jestivi, pa smo putem imali ljubišaste zube od ljubičica. Pokazao nam je i neke otrovne biljke. Šumskim putem do našeg hrasta medunca vidjeli smo još jednog diva čije su grane dugačke i po 20 metara.

A onda smo ugledali najvećeg šumskog diva, najstarijeg hrasta medunca u Primorsko-goranskoj županiji. Njegova veličina i ljepota nas je ostavila bez daha.

Ovo najljepše, najveće i najpoznatije drvo našega kraja koji izaziva znatiželju botaničara i svih ljubitelja prirode, pravi je šumski div star više od 400 godina! Predivan starac smjestio se u vrlo lijepom, očuvanom i privlačnom krajobrazu. Predaje kažu da je na tom području u vrijeme Frankopana postojala cijela šuma hrastova medunca. Danas možemo susresti nekoliko zaista velikih stabala, a ovaj stari šumski div stvarno je najljepši.

Deblo mu je široko šest i pol djeteta koji se drže za ruke 🙂 Njegove grane su pravi grad u kojemu su svoj dom pronašli brojni stanovnici; razni kukci, miševi, puhovi i vjeverice. Njegovi žirevi hrane divlje svinje, miševe, srne i zečeve.

I mi smo, zajedno se uhvativši za ruke, velikim zagrljajem pozdravili starog šumskog diva, a njegove velike grane pružile su nam hladovinu za piknik.

Na povratku smo posjetili obližnju veliku lokvu. Toni nam je pokazao neke od njezinih stanovnika; libele koje hodaju po vodi, punoglavce, vodenu leću,… U lokvi obitavaju još i žabe, barske kornjače i neke vrste barskih puževa.

Vratili smo se s naše šumske avanture puni novih znanja i iskustava, lijepih dojmova i s kiticom proljetnog cvijeća, zadovoljni i umorni. Zahvaljujemo Dubašnici d.o.o. i njihovim djelatnicima Toniju Kraljiću i Marinu. Veselimo se daljnoj suradnji!

Ana Marija Šviderski – Jurinjak

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Projekti, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.