Watu wa Afrika

U srijedu 23. svibnja 2018. školu je posjetila Iva Znaor koja je održala prezentaciju o svojem putu u Afriku. U Africi je provela tri mjeseca. Posjetila je različita plemena u Etiopiji i Tanzaniji te upoznala njihovu kulturu, jezik i običaje. Sve nam je to dočarala prekrasnim fotografijama, očaravajućim video snimkama te pričama o avanturama koje su joj se događale putem.

Predavanje je održano za učenike petih razreda naše škole te predstavnike Vijeća učenika koji su uključeni u projekt Vollumen – širenje mreže školskog volontiranja.

Dio zanimljivosti koje smo saznali na predavanju:

  • Iva je upoznala čovjeka koji ima 40 žena i oko 150 djece, njegova obitelj živi sama u jednom selu i izgrađena je škola samo za njegovu djecu
  • iako su udaljenosti među gradovima i selima relativno male, putuje se jako dugo jer ne postoje uređene ceste
  • djeca u školi pišu zadatke kredom po podu i igraju se odbačenim automobilskim gumama i ostalim predmetima koje pronađu
  • postoji mnogo nama neobičnih običaja poput namjernog stvaranja ožiljaka na koži rezanjem žiletom, ukrašavanja lica točkicama, želja žena za bičevanjem, dokazivanje zrelosti djevojčica umetanjem tanjurića u usnu ili pak trčanjem po bikovima za dječake
  • udaljena plemena potpuno su odsječena od svijeta, žive u kućama od blata i kravljeg izmeta, spavaju na prostirkama na podu, nemaju struje i po vodu moraju odlaziti na udaljene izvore
  • sasvim je normalno putem sresti žirafu ili neku drugu divlju životinju
  • i još puno, puno toga 😊

Iva nam je svoje putovanje u Afriku, osim pričom koju smo svi sa velikim zanimanjem slušali, predstavila i prekrasnim fotografijama (dio donosimo u našoj fotogaleriji) kao i video snimkama koje su nas očarale.

Video Watu wa Afrika, kao što ga je sama Iva opisala, kratka je priča o njezinom tromjesečnom lutanju Afrikom. Video je prekrasana priča o nevjerojatnoj prirodi Tanzanije i Etiopije, životu tamošnjih ljudi, njihovoj ljepoti te otkrivanju jednog, mnogima nepoznatog kutka svijeta koji u sebi krije ono nešto istinski dirljivo i čarobno.

Wata wa Afrika

Četiri minute Tanzanije i Etiopije

Dojmovi naših učenika:

Putovala je dugo, ali meni se činilo vrlo lijepo, no naporno. Ta tišina, taj mir i spokoj. Tamo valja živjeti. Sviđa mi se taj život bez moderne tehnologije. Čini se opuštajuće. Voljela bih putovati svijetom baš kao Iva. Prezentacija je bila super i vrlo poučna. Kad narastem definitivno idem u Afriku.

Lucija Gajzler, 5. b

Mislim da se Ivino predavanje svidjelo svakoj osobi koja je bila u učionici. Htjela bih putovati u Afriku i upoznati njihove kulture kao što je Iva. Prezentacija je bila zanimljiva i poučna. Preporučila bih svim uzrastima da pogledaju Ivine fotografije i snimke.

Lucija Linardić, 5. b

Svidjelo mi se to što su jednu curicu nazvali po Ivi. Svidjela mi se cijela prezentacija, videozapisi i fotografije. Preporučio bih to svima koji vole pomagati drugima. Volio bih još jednom pogledati prezentaciju.

Jakov Babić, 5. b

.

Jako mi se sviđa kako se šminkaju, svako pleme na svoj način, kako je tamo predivna priroda, čak su i nebo i zvijezde ljepše. Voljela bih i ja proživjeti tako nešto. Preporučila bih prezentaciju svakom uzrastu kako bi vidjeli druge kulture.

Laura Kraljić, 5. b

sastavili: učenici 5. b razreda (kompilacija njihovih radova)

FOTOGALERIJA:

Hvala Ivi na dopuštenju da objavimo njezine fotografije iz Afrike. ❤️

Fotografije sa prezentacije snimila je Simona Šamanić.

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Putopisi, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.