Šestaši u Ninu i Zadru

U utorak 31. svibnja učenici 6.a razreda, u pratnji svoje razrednice Ljiljane Cuculić Pavlić i učiteljice Dunje Perhat, bili su na jednodnevnom izletu u Dalmaciji i posjetili Nin i Zadar. Na izletu su im se pridružili i šestaši iz Omišlja i njihova razrednica Željka Mišta.

Dan prije izleta, svi smo bili jako uzbuđeni. U utorak ujutro, okupili smo se na štaciji i krenuli busom prema Omišlju gdje su nas čekali šestaši iz Omišlja. U veseloj atmosferi, krenuli smo zajedno put Dalmacije.

Najprije smo se vozili uz more, sve do Senja. Nismo se zaustavljali u Senju, ali smo dobro vidjeli Kulu Nehaj koja se uzdiže na brdu Nehaj iznad Senja i predstavlja simbol toga grada. Nastavili smo autocestom, prošli kroz dugačak tunel sv. Rok i Maslenički most.

I eto nas u Ninu. Prvo smo posjetili Solanu Nin koja je osnovana davne 1500. godine. Prošetali smo se bazenima za proizvodnju soli i čuli vrlo zanimljivo predavanje na kojem smo puno toga naučili. Jedna od zanimljivosti Solane Nin je biljka slanuša koju smo svi probali 🙂

Nakon posjeta Solani, nastavili smo pješke prema centru grada Nina u kojem smo vidjeli crkvu sv. Križa, najmanju katedralu na svijetu. U toj je crkvi stolovao biskup Grgur Ninski čiji se kip nalazi pokraj crkve. Dodirnuli smo njegov palac za sreću i krenuli dalje u razgledavanje starog dijela grada.

Nakon šetnje Ninom, sjeli smo ponovno u bus i krenuli prema Zadru. Tamo nam se posebno svidio Muzej antičkog stakla. Vidjeli smo stare bočice od stakla, a imali smo prilike i vidjeti kako se izrađuju stakleni predmeti. Nakon ovog zanimljivog posjeta prošetali smo do centra Zadra. Vidjeli smo crkvu sv. Stošije, crkvu sv. Donata, stup srama, … Nakon razgleda kulturno – povijesnih znamenitosti Zadra, otišli smo na zajednički ručak, a poslije ručka imali smo kratko slobodno vrijeme koje smo iskoristili za šetnju zadarskim ulicama i kupnju suvenira. I na kraju, okupili smo se i svi zajedno prošetali do zadarske rive kako bismo poslušali Morske orgulje i vidjeli Pozdrav Suncu. A onda je, nažalost, došao trenutak kada smo trebali krenuti kući. Nastavili smo se družiti i zabavljati u busu i vratili se u Malinsku zadovoljni i sretni. Izlet nam se jako svidio, puno smo toga naučili i vidjeli, lijepo se zabavili, uživali u druženju i već se sada radujemo nekom budućem izletu! 🙂

Mia Šimić i Lara Hržić, 6. a

FOTOGALERIJA:

foto: Dunja Perhat i Korina Čaljkušić

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.