Petaši na izletu u Lici

U ponedjeljak 23. svibnja učenici petih razreda bili su na izletu i proveli prekrasan proljetni dan otkrivajući čudesnu ljepotu Like u kojoj su se, između dviju šumovitih planina, smjestila Plitvička jezera. Taj najstariji i najljepši hrvatski perivoj mjesto je izvanredne ljepote, sklada prirode i bogate biološke raznolikosti.

O šetnji naših petaša Rajskim vrtom Europe i otkrivanju brojnih zanimljivosti čudesne Like, priču o izletu donosi Dominik Mešić.

Čekali smo, čekali i čekali… a onda je napokon došao taj dan. Dan bez škole, obaveza i rješavanja zadataka. Taj smo dan sa uzbuđenjem iščekivali, naš školski izlet u Liku.

Krenuli smo iz Malinske u 7.10 i krenuli prema Lici. Vozio nas je vozač Alfredo, a na putu nas je pratila i vodičkinja Ana koja nam je pričala o brojnim znamenitostima koje smo vidjeli toga dana. Naravno, s nama su bili i naši razrednici, Maria Elena Brusić i Luka Savin.

Oko 8.30 stigli smo u Senj gdje smo razgledali tvrđavu Nehaj, simbol toga grada. Ova utvrda, sagrađena 1558. godine na brdu iznad Senja, služila je za obranu Senja od Turaka i Mletaka.

Nakon Nehaja, stali smo na benzinskoj pumpi kako bi se kratko odmorili i marendali. Oko podneva, stigli smo na Plitvička jezera. Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine, a 1979. godine UNESCO je Plitvička jezera uvrstio na Popis svjetske kulturne baštine. Brojni posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze uživati u ljepoti Plitvičkih jezera koja ostavljaju bez daha u bilo koje godišnje doba. Tako smo i mi susreli brojne turiste iz dalekih zemalja, a dečkima je bilo zabavno slikati se sa nekima od njih.

Vidjeli smo male slapove, Jezero Kozjak, Ciginovac, Batinovac… Najljepši je bio Veliki slap. Neka mjesta su bila poplavljena pa smo hodali po drvenim mostovima. Najviše vode ima upravo u proljeće, kada padne najviše kiše. Nacionalni park sastoji se od ukupno šesnaest prekrasno plavih jezera i sva su međusobno spojena. Plitvička jezera su izuzetno bogata vegetacijom. Isto tako, tamo žive brojne životinjske vrste, a najpoznatiji je medvjed.

Nakon razgleda Plitvičkih jezera, išli smo na ručak u restoran Vrilo Gacke u mjestu Sinac koje se nalazi u Gackom polju. Probali smo vodu iz rijeke Gacke. Nakon ručka smo posjetili Kuterevo, selo u kojem se nalazi utočište za medvjede. Prikupili smo oko 530 kuna za hranu za medvjediće. Kupili smo par suvenira. Jako nam je drago što smo prikupili tako veliki broj donacija.

Iako su prognostičari predvidjeli kišu, bili su u krivu. Naprotiv, baš je bilo sunčano. Na povratku kući, počelo je grmiti, sijevati i kišiti. U Malinsku smo stigli oko 22 sata, sretni, zadovoljni i pospani.

Prekrasne fotke Kutereva i Plitvičkih jezera pogledajte u nastavku, u našoj fotogalerji! 🙂

Dominik Mešić

FOTOGALERJA:

foto: Luka Savin, Klara Žužić i Denis Latinović

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.