U svijetu iluzija i čudesnih izuma Leonarda da Vincija

U ponedjeljak 9. studenog, učenici sedmih i osmih razreda bili su na izletu u Zagrebu.

Posjetili smo zanimljivu svjetsku izložbu Leonardo da Vinci – genij i njegovi izumi i odlično se zabavili u Muzeju iluzija.

Okupili smo se u Bogovićima u 7.30, ukrcali se u bus i krenuli. Put do Zagreba prošao je u trenu, u busu je bilo veselo kao i inače na našim izletima, a naše dobro raspoloženje dodatno je poboljšalo i toplo jesensko jutro koje nam je obećalo da će nas Zagreb dočekati u sjaju toplog sunčanog dana.

Za manje od tri sata, eto nas u Zagrebu. Prvo smo posjetili Kineski paviljon na Zagrebačkom velesajmu koji je posljednjih mjeseci postao dom velikog renesanskog umjetnika, znastvenika i genijalnog izumitelja Leonarda da Vincija. Izložene strojeve izradili su vješti majstori iz Firence nakon što su proučili Leonardovo djelo Codici Vinciani. Svi izumi izrađeni su u realnoj veličini od materijala koje je Leonardo imao na raspolaganju u svoje doba, prema skicama i detaljinim uputama koje je zapisao u svojim rukopisima. Vidjeli smo helikopter, padobran, podmornicu, zmaj za letenje, oklopno vozilo, drveni bicikl, automobil, tiskarski stroj… i brojne druge izume koji su nam otkrili kakav je veliki vizionar bio Leonardo da Vinci. Osim strojeva, razgledali smo Leonardove skice, rukopise, kao i replike njegovih poznatih slika.

Priča o Leonardu da Vinciju iznimna je priča o jednom životu, o čovjeku koji je živio i stvarao neprestano nadahnut vizijom, maštom, kreativnošću i prije svega, svojom zadivljujućom željom za učenjem i otkrivanjem svijeta oko sebe. Stoga ne čudi da je i danas, gotovo pola stoljeća nakon smrti, Leonardovo nasljeđe inspiracija i nadahnuće ljudima diljem svijeta.

Nakon izložbe, kratka pauza prije busa, vrijeme za marendu, šetnju parkom ispred Kineskog paviljona, uživanje u suncu i prekrasnim bojama kojima je jesen obojila drveće… i spremni smo za nastavak puta. Kratka vožnja i evo nas u centru Zagreba. Iskrcali smo se ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta i krenuli u šetnju prema Ilici, najstarijoj i najdužoj zagrebačkoj ulici. A na broju 72 nalazi se odnedavno jedan sasvim neobičan muzej – Muzej iluzija.

U Muzeju iluzija vrijeme je jednostavno proletjelo. Bilo nam je super zabavno! 🙂 I ovdje smo imali priliku razgledati izložbu slika, ali ove slike su izvodile trikove, htjele su nas zbuniti i u tome su uspjele! Još više od optičkih iluzija, zbunili su nas hologrami. Slike su se čudesno pojavljivale i nestajale pred našim očima. I ove su nas slike zbunjivale, nasmijavale, a neke i plašile 😯

Jedna od atrakcija Muzeja je glava na pladnju 🙂 Fotići su neumorno klikali i bez brige, sve naše glave su nakon ove avanture na pravom mjestu 😆

Svaka je soba u Muzeju iluzija predstavljala neku novu, neobičnu priču. Zabavljali smo se gledajući svoj odraz u rupi bez dna, neobičnim ogledalima u beskonačnoj sobi, gubili ravnotežu u anti gravitacijskoj prostoriji, hodali naopačke u obrnutoj sobi, … a najveću pažnju svih nas zadobila je prostorija u kojoj smo postajali divovi i patuljci. Nevjerojatna iluzija! Eto prilike da oni malo niži postanu divovi i s visine promatraju nekoliko koraka udaljene patuljke 😆 

Nakon Muzeja iluzija nastavili smo šetnju Ilicom do Trga bana Jelačića. Slobodno vrijeme za šetnju, ručak, obilazak trgovina… i zadovoljni krećemo prema Malinskoj i već razmišljamo o nekom budućem izletu.

A sada trk u našu FOTOGALERIJU i pogledajte kako je sve to izgledalo! 😉 

Alenka Žužić

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.