U gradovima od kamena i tisuću priča

Puno se toga lijepoga dogodi u osam školskih godina, puno toga što svatko od nas ponese sa sobom u život i čuva zauvijek, a jedno od najljepših sjećanja je svakako ekskurzija.
Sigurni smo, da će tako biti i našim osmašima koji su se nedavno vratili iz Dubrovnika, sa putovanja prepunog lijepih trenutaka kojih će se zauvijek rado sjećati.

Krenuli smo 15. rujna  prema Dalmaciji, u susret četverodnevnoj avanturi o kojoj se dugo pričalo i koju su svi s nestrpljenjem iščekivali. Sunce nam se smiješilo sva četiri dana, bilo je to pravo ljetno putovanje. Ova je generacija uvijek nekako putovala s kišom, kišne su nas kapi pratile od Košljuna u petom, pa sve do prekrasne Like u sedmom razredu.  Nikada nam kišobrani nisu pokvarili raspoloženje, ali ovo nas je sunce baš razveselilo.

Prvo smo zastali u Karlobagu, kratka pauza za marendu, uživanje u suncu, prve zajedničke fotke 🙂 i krećemo dalje, prema Šibeniku.

U autobusu je cijelo vrijeme vladala vesela atmosfera; uživali smo u druženju, pjesmi, dalmatinskim krajolicima, kao i  zanimljivim pričama našeg vodiča Damjana od kojeg smo puno naučili.

Stigli smo u Šibenik i razgledali šibensku katedralu, znamenitu po svojoj jedinstvenoj ljepoti kojom je zaslužila posebno mjesto u bogatoj baštini sakralnog graditeljstva Europe. Nakon razgleda Šibenika, slobodnog vremena i šetnje ulicama starog grada, ukrcali smo se u bus i nastavili put prema Trogiru.

Nakon što smo se smjestili u hotel i shvatili da imamo nekoliko slobodnih sati do večere, svi su bez puno razmišljanja prihvatili ideju o odlasku na plažu. Prvo kupanje u dalmatinskom moru svima se toliko sviđalo da je većina, odmah nakon večere, krenula i na noćno kupanje. I kraj prvog dana, krećemo u svoje sobe na spavanje. Iako, da budemo iskreni, i nismo baš puno spavali 🙂

Drugog jutra, razgledali smo Trogir, još jedan u nizu prekrasnih kamenih gradova Dalmacije, pa nastavili prema Splitu koji nas je dočekao u jako živahnom izdanju, prepun sunca i turista. Uz pratnju vodiča, razgledali smo staru gradsku jezgru i Dioklecijanovu palaču, a slobodno vrijeme iskoristili za šetnju prekrasnim splitskim ulicama. I krenuli dalje, zastali nakratko na šetnju Stonom i navečer stigli u Dubrovnik.

Grad palača, utvrda i vlastelina osvojio nas je sve već na prvi pogled. Uživali smo šetajući Stradunom, oduševljeno smo promatrali veličanstvenu arhitekturu kamenog grada koji privlači tolike ljude iz cijelog svijeta. U pratnji vodiča, razgledali smo crkvu sv. Vlaha, Knežev dvor, franjevački samostan, Veliku Onofrijevu fontanu i onu manju kraj gradskog zvonika na kojoj smo se osvježili, Orlandov stup i na kraju, prošetali dubrovačkim zidinama i posjetili tvrđavu Lovrjenac. Dubrovačke su zidine izazvale kod većine najveće oduševljenje. Pomalo umorni od sunca i hodanja, jedva smo dočekali ručak. A nakon ručka, slobodno popodne. To su vrijeme neki iskoristili za šetnju dubrovačkim ulicama, a neki za kupanje na gradskoj plaži. Nakon večere i velikog broja pojedenih kolača, oprostili smo se od Dubrovnika zajedničkim večernjim izlaskom.

Posljednji, četvrti dan našeg putovanja bio je također zanimljiv. Na dugom putu prema našoj Malinskoj nismo uživali samo u druženju u autobusu, već smo posjetili i Nacionalni park Krka i grad Knin. Posjet kninskoj tvrđavi nas je jako dojmio.

Kasno navečer, stigli smo u Malinsku. Bio je ovo zaista jako lijepi izlet. Puno smo toga vidjeli, puno naučili, upoznali nova mjesta i gradove. Isto tako, upoznali smo bolje jedni druge, postali prijatelji, stvorili trenutke kojih ćemo se uvijek rado sjećati. Bilo je tako lijepo čuti kada nas je naš vodič pohvalio i kad je naš vozač Tonči rekao da smo najbolja ekskurzija koju je ikad vozio. 🙂

I mi pohvaljujemo njih! Hvala našem vodiču Damjanu od kojeg smo toliko zanimljivog naučili, drago nam je da je putovao s nama. I hvala našim vozačima Alenu i Tončiju na njihovom strpljenju  🙂 

A vama, dragi čitatelji, ako ste pročitali ovaj dugačak tekst, isto hvala! 😆

Naravno da jedva čekate vidjeti fotke  😛 zato trk u našu FOTOGALERIJU 😉

 Alenka

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.