Četvrtaši posjetili DUBoak

Učenici 4.a razreda sa svojom učiteljicom Ivonom Dundović-Ljutić posjetili su nedavno otvoreni Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak. Naši mali posjetitelji bili su oduševljeni, posjet je bio zanimljiv, zabavan i poučan te su učenici uživali koračajući kroz priču o baštini i povijesti svoje Dubašnice. ?

DUBoak se nalazi na rivi uz Mali mul u centru Malinske, na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se potom ukrcavala u bracere i logere za Rijeku i za daleke Mletke, mjestu gdje je nastala duboka i snažna veza Dubašnice i mora.

S obzirom na neraskidivu vezu između mora i tradicijskih barki s obalne strane te hrasta duba sa šumske strane, sam naziv „DUBoak” izgovorom podsjeća na duboko more, a ujedno predstavlja i igru riječi, spoj lokalnog (dub) i engleskog (oak) naziva za hrast. Raskošan i zanimljiv postav obogaćen je audio-vizualnim sadržajima.

Voditelj interpretacijskog centra je Ivo Bogović koji je DUBoak opisao kao “sintezu Dubašnice i njezinog odnosa duba, i mora. Naša maritimna baština upravo proizlazi iz tog odnosa drva i mora. Od našega duba su se radili brodovi, od našega duba su se prehranjivali ljudi.” 

FOTOGALERIJA:

korišteni izvori: malinska.hr, morski.hr

 

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.