Još jedan lijepi projekt Ekološke grupe – sadnja murve i mendule

Za naše mlade ekologe i učiteljicu Ana Mariju Šviderski Jurinjak, ova je školska godina bila izuzetno zanimljiva i bogata lijepim eko pričama u kojima su s radošću sudjelovali. Vrijedni ljubitelji prirode godinu su zaokružili s još jednim lijepim projektom, sadnjom mladih stabala murve i mendule. 💚

Članovi Ekološke grupe, koju vodi učiteljica Ana Marija Šviderski Jurinjak, sadili su mladice mendule i murve oko Kuće dubašljanske baštine u Bogovićima.

Naši mladi ekolozi vrijedno su prionuli poslu, pod budnim okom ekipe iz Komunalnog poduzeća Dubašnica s Tonijem Kraljićem na čelu. Marljivim rukama ekologa, u sadnji voćaka, pridružio se i načelnik Općine Malinska-Dubašnica, gospodin Robert Anton Kraljić.

Murva i mendula izuzetno su zanimljive voćke, starinske i pomalo zaboravljene. Zato ideja učiteljice Ana Marije zaslužuje veliku pohvalu, da naše najmlađe upozna upravo s ovim prekrasnim stablima i tako udahne novi život voćkama koje su od davnina rasle u dvorištima kamenih kuća naših starih.

Murva (dud) sadila se u dvorištima i vrtovima naših sela od davnih vremena. Ljeti je krošnja murve pružala osvježenje od vrućina, a u slasnim plodovima murve uživali su i veliki i mali. Plodovi murve su slatki, jako zdravi i ljekoviti. Bijeli dud poznat je po uzgoju dudova svilca, ličinke koja proizvodi svilu. Crni dud potječe iz Perzije, a bijeli dud iz Kine. Murva je svoje ime dobila iz latinske riječi mora što znači kašnjenje, jer sporo razvija pupoljke. Poznata je izreka slavnog rimskog pjesnika Vergilija o murvi kao najpametnijoj od svih stabala, jer pupa tek kad je sigurna da je vrijeme toplo. 😊

Mendula (badem) je najstarija kultura koja se počela uzgajati na našem obal­nom i otočnom dijelu. Potječe s Bliskog Istoka, a na Sredozemlje su ga donijeli Grci, još u 6. stoljeću prije Krista. Plod mendule je vrlo cijenjeno voće, hranjivo i ukusno. U prehrani ga koristimo na različite načine; kao bademovo brašno, u kolačima, marcipanu, nugatu ili ga možemo jesti kao zdravu grickalicu.

Naši ekolozi će pratiti kako napreduju stabla murve i mendule koje su ovoga svibnja zasadili, a mi se radujemo jeseni i novim avanturama naše Ekološke grupe. 💚

Alenka Žužić

FOTOGALERIJA:

foto: Toni Kraljić

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Događanja, Projekti, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.