Sedmaši u Ninu i Zadru

Proljeće je vrijeme za putovanja! 🧡

U petak 3. svibnja učenici sedmih razreda, u pratnji razrednika Petrice Mrakovčić i Predraga Znaora, bili su na jednodnevnom izletu u Dalmaciji i posjetili Nin i Zadar, drevne gradove iznimne ljepote i kulturno – povijesne baštine.

Priču o ovom zanimljivom putovanju po sunčanoj Dalmaciji donosi nam učenica Katarina Lesica iz 7.b.

U petak 3. svibnja u 6:30 svi smo se našli na stanici pokraj školskog igrališta. Krenuli smo na put pjevajući i veseleći se.

U Ninu smo posjetili katedralu sv. Križa, najmanju katedralu na svijetu. Također smo vidjeli Meštrovićev kip biskupa Grgura Ninskog kojem smo dodirnuli palac za sreću i ispunjenje želja. Nakon razgleda grada krenuli smo prema Solani Nin, osnovanoj 1500. godine. Vodičkinja nam je objasnila proces proizvodnje soli za što je potrebno samo sunce, more i vjetar. U bazenima se nalazi bogati biljni i životinjski svijet pa smo kušali komadić slane biljke zvane slanuša. Uz bazene posjetili smo muzej i kuću soli.

Nakon Nina zaustavili smo se na ručak u restoranu Šime. Zadovoljni zaputili smo se u Zadar. Posjetili smo brojne znamenitosti poput crkve sv. Donata, katedrale sv. Stošije, Foruma, Trga pet bunara, Kalelargu… Najviše nam se svidjela šetnja rivom gdje smo vidjeli Pozdrav suncu i divili se zvuku Morskih orgulja. Nakon razgleda grada Zadra imali smo slobodno vrijeme koje smo iskoristili za kupnju suvenira, sladoleda, slikanje i šetnju gradom. Došlo je vrijeme i da se pozdravimo sa Zadrom.

U veseloj atmosferi, cestom do mora, vratili smo se u našu Malinsku.

Katarina Lesica, 7.b razred

FOTOGALERIJA:

foto: Predrag Znaor i Petrica Mrakovčić

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.