Ružičastim majicama protiv vršnjačkog nasilja

I ove smo godine obilježili Dan ružičastih majica. U srijedu 27. veljače pridružili smo se brojnim mladima diljem svijeta koji su toga dana, noseći ružičasto, odlučno rekli NE bilo kojem obliku vršnjačkog nasilja, svjesni koliko radosti i ljepote donose ljubaznost, osmjeh, zagrljaj, prijateljstvo i lijepa riječ.

Pink Shirt Day – Dan ružičastih majica se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2014. godine. Tradicionalno se obilježava svake zadnje srijede u mjesecu veljači. Začetnik ideje o obilježavanju ovog dana u Hrvatskoj je CEPN, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Ideja je nastala u Kanadi, u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji 2007. godine. Jedan je  dječak obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj bolesnoj majci. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice dječak je bio izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedećeg dana su brojni učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

Naša škola obilježava Dan ružičastih majica posljednje četiri godine, a ove smo ga godine obilježili brojnim aktivnostima; izrađivali su se prigodni panoi, prezentacije, održale su se radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja te podizanja svjesti o važnosti tolerancije.

Učenici mlađih razreda, sa svojim učiteljicama, obilježili su Dan ružičastih majica zajedničkim školskim satom u sportskoj dvorani koju su ispunili veseljem,  radosnim osmjesima, plesom i svojim velikim srcima te zajedno rekli: NE vršnjačkom nasilju! DA prijateljstvu, osmjehu, pomaganju, toleranciji, zagrljaju, ljubavi i zajedništvu!

Alenka Žužić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti i označen s , . Bookmarkirajte stalnu vezu.