Malići z Dubašnice na Dječjem karnevalu u Rijeci

U subotu 16. veljače održana je još jedna Dječja povorka Riječkog karnevala, dvadeset treća po redu, a osma na kojoj je sudjelovala maškarana grupa naše škole. Do sada smo bili mlin i brašno, more, bojice, sopele, vatrogasci, ribice i žirevi, a ove godine maskirali smo se u maliće.

Malići su mitska bića iz dubašljanske narodne predaje, odjevena u crveno i slična patuljcima. Plašili su ljude i radili im dešpete, ali iako su bili vragolasti, vjeruje se da nisu bili zli.

Malići, poklon za gradonačelnika Obersnela i meštra Tonija izradila je Sanja Špalj

Oko 11 sati naši malići počeli su se skupljati na autobusnoj stanici u Malinskoj gdje smo okupljenim roditeljima i svima koji su nas došli ispratiti otplesali koreografiju koju smo spremili za nastup. Nakon tradicionalnog fotografiranja ispred autobusa krenuli smo prema Rijeci koja nas je dočekala u svom šarenom karnevalskom odijelu. Izgleda da se toga dana i zima odlučila maskirati u proljeće jer je vrijeme bilo predivno, pravo proljetno. Pridružili smo se mnoštvu malih maškarica koje su na rivi strpljivo čekale svoj red za povorku. Bilo je tamo svakakvih maski i sa zanimanjem smo upijali svo to šarenilo i skupljali ideje za neke buduće karnevale. Mnogi su i nas promatrali sa zanimanjem i raspitivali se što naša maska predstavlja. Ubrzo su nas pozvali naprijed i krenuli smo i mi u povorku, praćeni mamama, tatama i ostalima koji su nas došli podržati iz publike. Neumorno smo plesali i skakali te tako došli do kraja karnevalske rute gdje smo se okrijepili krafnama i sokom.


Vratili smo se našoj Dubašnici sretni i ispunjeni, s mnoštvom lijepih uspomena. Željno iščekujemo sljedeću godinu i dvadeset četvrti Dječji karneval za koji već naše učiteljice imaju spremne ideje.

Zahvaljujemo svima koji  nas podržavaju i prate na svakom karnevalu, a posebno Trgovini Krk koja nam svake godine pomogne da naše maškarice ne budu gladne i žedne. Također, hvala roditeljima na podršci i povjerenju. Najveća zahvala ide našoj djeci čija nas vesela lica motiviraju da svake godine iznova sudjelujemo u ovoj prekrasnoj bajci zvanoj Dječji karneval. Jer oni su već sad pitali: „Učiteljice, što ćemo biti sljedeće godine?“

Mihaela Košić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.