String Art – geometrija i umjetnost

Nakon zimskih praznika, na velikom školskom panou postavljena je jedna vrlo lijepa izložba kreativnih radova koje su izradili učenici viših razreda sa učiteljicom Sonjom Rode Mrakovčić, a koji na zanimljiv način spajaju matematiku i umjetnost.

Učiteljica matematike Sonja Rode Mrakovčić pokazala je svojim učenicima iz 5.a, 5.b, 7.b i 8.b razreda da učenje geometrije i njezinih zakonitosti može biti zanimljivo i jako zabavno. Poučila ih je String Artu, tehnici izrade geometrijskih likova šivanjem. Učenici su rado prihvatili izazov, a njihova mala istraživačka avantura iglom i koncem odvela ih je do čudesnog svijeta lijepih geometrijskih uzoraka i oblika.

Šivanje krivulja (String Art) izumila je krajem 19. stoljeća Mary Everest Boole, poznata po svojim brojnim inovativnim idejama o poučavanju matematike praktičnom primjenom znanja i metodama koje kod djece razvijaju interes i ljubav prema znanosti.

Tehniku šivanja krivulja Mary je otkrila kao vrlo mlada. U svojim bilješkama je otkrila kako joj je upravo ova metoda pomogla u razumijevanju veze tangente i krivulje. Ljepota je te metode u tome što povezuje teoriju i praksu te pobuđuje matematičku i umjetničku maštovitost, a sve se to vidi u prekrasnim radovima koje su izradili naši učenici sa učiteljicom Sonjom.

Alenka Žužić

FOTOGALERIJA:

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Kreativac, Zanimljivosti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.