Mala galerija: Izložba fotografija Petre Turčić

Veliko nam je zadovoljstvo, u korak s početkom školske godine, otvoriti i novu sezonu izložbi u našoj Maloj galeriji.

Prva ovogodišnja izložba otkriva zanimljiv svijet fotografija Petre Turčić, učenice 5. b razreda.

Iako je tek krenula u peti razred, svojom ljubavlju prema fotografiji, talentom i maštovitošću Petra već sada stvara iznimno zanimljive fotografije.

Odabrale smo zajedno prikazati jedanaest fotografija koje, ne samo da su zanimljive oku, već tako lijepo prikazuju Petrinu zaigranost, znatiželju i darovitost za pričanje priča koje su ponekad stvarne, a ponekad iluzija.

IGRA U VRTU ILUZIJA

To je to! Petrin osmjeh na ovoj fotografiji … kao što su mnogi već prije rekli, umjetnost zaista je igra. Veselo, zaigrano i maštovito! Prekrasne boje i odlična kompozicija.

Igra u vrtu iluzija

OSLIKANA SVJETLOST

Petra često u svojim fotografijama traži detalje u kojima se poigravaju svjetlost i sjena, njihovi odrazi i detalji koji igrom sunčevih zraka jednostavne prizore preobražavaju u zanimljivo oslikane detalje.

Oslikana svjetlost
KONTRASTI

Detalj iz parka. Lijepo uhvaćeni kontrast praznine gradskog betona i malih kutaka parkova u kojima sve pršti od boja i buja od života. Kad u proljeće i ljeti prošečete betonskim stazama u svom mjestu, zaustavite se na trenutak i poklonite pogled cvijeću u parku. Ono će vam zasigurno uzvratiti osmjeh!

Kontrasti

KOLAŽ – PUTOVANJE JEDNOG BICIKLA

Četiri slike – jedna fotografija i tri filtera. Što se događa kad fotografiji polako skidate boju i onda priču vratite unazad? Dogodi se bicikl u jednom tipično mediteranskom prizoru koji putuje kroz vrijeme, od crno – bijelih fotografija, starih razglednica, u potrazi za svojim bojama i zaustavlja se pod veselim cvijećem okupanim ljetnim suncem.

Putovanje jednog bicikla
KOMPOZICIJA SJENA

Toliko se toga poigralo na ovoj pozornici na kojoj je Petra smjestila jedan cvijet. Preslikao se zalazak Sunca na stakleni zid, a odraz tajnovite građevine otputovao je sa prozora u daljinu, smjestivši se tamo poput mosta koji se uzdiže u maglovitom moru.


MALINSKA U PLAVOM

Predvečerje. Trenutak u kojem nadolazeća oluja udaljava svjetlost i stvara iluziju noći, u kojem vjetar poput kista oslikava pejzaž paletom nijansi plave boje.

Malinska u plavom

LJEPOTA BOJA

Priroda je prepuna boja. Ponekad treba zatvoriti oči i onda ih polako otvoriti, kao kad se budimo. I opet se iznenaditi, onako kao kad smo bili mali, kako naša priroda buja od života i sva svjetluca od boja i ljepote.

Ljepota boja
LAKU NOĆ SUNCE

Zalazak Sunca. Čudesno!

Laku noć Sunce
PRIČA O FOTOGRAFIJI

Još jedna zanimljiva kompozicija koja ovoj fotografiji daje dvije dimenzije i mami gledatelja na traženje i uspoređivanje detalja.

Priča o fotografiji
NA KRAJU LJETA

Ljeto koje odlazi, uspavana plaža.

Na kraju ljeta
KOLAŽ – ČETIRI LICA JEDNOG LJETNOG DANA

Cvijet koji se budi na jutarnjem suncu, pa sav zasja u podne, odmara u hladu i na kraju dana, i njega je dotaknula čarolija sunca koje zalazi.


Hvala Petri što je s nama podijelila s nama ove lijepe fotografije. Nadam se da ste uživali u našoj prvoj izložbi u ovoj školskoj godini, listajući ovu stranicu o Petrinoj priči o traženju čudesno lijepih detalja u, na prvi pogled, običnim prizorima.

pripremila: Alenka Žužić

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Kreativac, Zanimljivosti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.