Radionica o očuvanju mora i podmorja

U petak 15. rujna imali smo čast ugostiti u našoj školi podvodnog istraživača i velikog borca za očuvanje mora i podmorja gospodina Velimira Vrzića. Član je udruga  Ghost Diving i Healthy Seas.

Istražuje more i podmorje već 40 godina. Ronio je u većini svjetskih mora, ali najviše voli Jadran jer je rođen i odrastao u Rijeci. Roni svih 12 mjeseci u godini i tijekom svojih urona doživio je puno zanimljivih, ali i žalosnih trenutaka. Najviše ga ljuti što ljudi u more bacaju svašta i nisu svjesni koji to utjecaj ima na stanovnike mora, a i na sve  nas.

Održao je radionicu o zaštiti mora i njegovih stanovnika. Na njegovoj radionici sudjelovali su  učenici 2.a, 2.b, 5.a, 5.b, i 6.a razreda.

Plastika se u moru razgrađuje nekoliko stotina godina. Nju jedu morski organizmi, a njih jedemo mi! Ima li onda smisla zagađivati ono što ćemo jesti?

Veliki problem u moru su odbačene ribarske mreže! Ali i tu je pronađena pomoć. Od izvađenih mreža proizvodi se tekstil. Tako smo vidjeli majice i čarape proizvedene od odbačenih ribarskih mreža. Gospodin Vrzić  je pokazao na kako vade te mreže iz mora pomoću posebnih vreća koje pod morem pune zrakom. Učenici su se okušali u napuhavanju tih vreća.

Razgledali ronilačku opremu i isprobali kako je s maskom za ronjenje i rukavicama teško izvaditi morske životinje zarobljene u mreže.

Svi smo tako zaključili da ćemo u buduće više pažnje pokloniti  očuvanju čistoće mora.

Zanimljive trenutke možete pronaći na stranicama:

Ana Marija Šviderski-Jurinjak

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Projekti, Vijesti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.