Osmaši u herojskom gradu Vukovaru

Učenici osmih razreda boravili su od 6. do 7. ožujka u  Vukovaru, u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ – dvodnevne terenske nastave iz Povijesti koju organizira Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“.

Dojmove s terenske nastave u hrvatskom gradu heroju podijelile su s nama Lucija Bajčić i Mia Manestar, učenice 8.a razreda.

Napokon je stigao i taj dan, 6.ožujka, naš posjet Vukovaru. Zajedno s našim razrednicima Andreom Fugošić Bagara i Lukom Savinom nestrpljivo smo čekali autobus na stanici pored školskog igrališta već u 5:00 sati. Čim smo ušli u autobus u kojem su nas dočekali naši prijatelji iz drugih škola i učiteljica Anita Čemeljić Karabaić, zabava je počela. Uz pjesmu i druženje s učenicima iz Vrha, Vrbnika i Punta cijela nam je vožnja jako brzo prošla.

Stigli smo u Vukovar oko 12 sati. U Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar slušali smo nekoliko zanimljivih predavanja o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar. Nakon predavanja otišli smo u hostel gdje su nas čekale sobe. Brzo smo ostavili torbe i kofere te krenuli prema Vukovarskom vodotornju s kojeg se nakon pomalo napornog uspona pruža prekrasan pogled na grad Vukovar i okolicu. Nismo imali puno vremena za razgled središta grada jer smo se morali vratiti na večeru. Nakon večere čekalo nas je nešto  nama puno draže. Disko  na prostranom elegantnom brodu! Plesali smo, pjevali i družili se sve do 21:30 sati. Odlazeći u svoje sobe znali smo da se u 23:00 sata gase svijetla i da nemamo puno vremena za druženje. Družili smo se malo duže, ali na kraju smo ipak svi zaspali, a naš duboki san nas je doveo u…

Sljedeće jutro, krenuli smo u još bolje upoznavanje Vukovara. Posjetili smo crkvu sv. Filipa i Jakova, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu na Ovčari i na kraju Vukovarsku bolnicu 1991. koja nas je sve  posebno dirnula. Kada smo o Vukovaru otkrili i naučili sve što smo željeli,  došao je red na kviz znanja. Adrian Šakić i Lovro Ćuk predstavljali su našu školu te pobijedili Osnovnu školu “Fran Krsto Frankopan” iz Krka.

Prije povratka kući posjetili smo još dva zanimljiva muzeja, Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture gdje su nas upoznali s povijesnim razvojem vukovarskog kraja, a vidjeli smo i jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Oko 17 sati zadovoljno smo krenuli prema našoj Malinskoj te tako opet pjevajući oko 23 sata stigli svojim domovima.

Ovim posjetom stvorili smo nova prijateljstva koja možda neće potrajati zauvijek, ali ova predivna sjećanja zasigurno hoće. Sada napokon razumijemo ono što su nam govorili od početka našeg školovanja i kod kuće. Mislite na Vukovar! Ova rečenica nam sada napokon ima smisla.   

Lucija Bajčić i Mia Manestar

FOTOGALERIJA:

 

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Projekti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.