Slobodna aktivnost Prve pomoći i Crvenog križa u našoj školi

Iako već dulji niz godina naši učenici uspješno sudjeluju u natjecanjima pružanja prve pomoći, ove školske godine vlada posebno veliki interes za pohađanje ove aktivnosti i stjecanje znanja i vještina pružanja prve pomoći te aktivnostima Crvenog križa. Aktivnost vodi učiteljica Vilma Depikolozvane koja nam je predstavila rad ove hvalevrijedne i iznimno korisne aktivnosti. ❤️

Ove godine ponovno je procvjetala zainteresiranost za prvu pomoć i Crveni križ u našoj školi. Prijavilo se čak dvadeset i sedmero učenika uzrasta šestih, sedmih i osmih razreda zbog kojih će se satovi održavanja trebati rasporediti kroz dva dana u tjednu kako bi svi mogli stići sudjelovati. Nastava uz praktični rad i vježbe održavaju se u određenim danim,a u vremenu od 14.15 h do 15 h.

Učenici pokazuju veliku zainteresiranost i ozbiljnost iako nas ponekad zbog vježbi i demonstracija nesretnih događaja ulovi i pokoji smješkić ali sve je to u granicama svake normale života, a pogotovo u dječjem svijetu. Tako kroz smjeh i zabavu sve je lakše naučiti i zavoljeti.

Znaju da usvajanjem znanja iz prve pomoći moći će lakše u slučaju potrebe nekome a možda i bližoj osobi sačuvati zdravlje ili čak spasiti život. Shvaćaju ozbiljno da je naš život kao i naše zdravlje naj dragocjenija stvar koja nam je dana i da puno toga ovisi o našoj odgovornosti i osjećaju prema drugima.

Oni uče pomoći ozlijeđenoj osobi ili iznenada oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Pomoći tako da ne izazovemo dodatnu štetu. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja ali i pružanje psihosocijalne podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatskom događaju.

Tokom školske godine 2021./2022. učenici će tako naučiti kako pratiti životne funkcije(svijest, disanje, puls), određivanje prioriteta zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, zaustaviti krvarenje, vrste krvarenja, stanje šoka, kako zbrinuti ozljede i rane, a prije svega kako ih prepoznati, vrste rana, opekline, ozljede glave, ozljede kostiju i zglobova( imobilizacija), utjecaj visokih i niskih temperatura na organizam, ubodi i ugrizi životinja, srčani udar, moždani udar, napadaj astme i konvulzije.

U suradnji i dogovoru s Crvenim križem grada Krka dobili smo i sve potrebne materijale za izvođenje praktičnih vježbi i potpunu podršku s nadom da ako uvjeti u kojima živimo budu dozvolili postoji nam i mogućnost natjecanja najboljih odnosno onih koji budu bili spremni prihvatiti izazov.

Ove naše male ručice koliko god izgledale ponekad krhke i malene, itekako već sada vrlo dobro znaju uskočiti u pomoć za bilo što u školi kao i drugima van škole i spremne su još puno toga naučiti što im život sve bude donosio ali već sada sa sigurnošću mogu tvrditi da su jako dobro shvatili i da bi znali prenijeti i objasniti i drugima da smo možda za svijet samo NETKO” ali za ”NEKOGA” možemo biti CIJELI SVIJET…”

Vilma Depikolozvane

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Projekti, Slobodne aktivnosti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.