Izlet u Gorski kotar

Učenici trećih razreda bili su u Gorskom kotaru. Uživali su u otkrivanju brojnih zanimljivosti šumskog kraljevstva Nacionalnog parka Risnjak i ostalim ljepotama zelenog srca Hrvatske.

O izletu piše naša web novinarka Marija Milčetić iz 3. b razreda 🙂

.

U ponedjeljak 22. svibnja učenici 3. a i 3. b razreda išli su na izlet u Gorski kotar. Autobusom smo krenuli iz Bogovića u 7.30. Vodičkinja Andrea nam je govorila putem.

Pješačili smo kroz Nacionalni park Risnjak. U njemu je zabilježeno 89 vrsta danjih leptira, a gnijezdi se 78 vrsta ptica. Rastu stabla jele, bukve, smreke, crnog graba i javora. Zaštićena biljka je runolist. Gledali smo film Ris u Dinaridima. Zahvaljujući ženki risa Dini, kojoj su stavili ogrlicu, upoznalo se kretanje riseva. U parku žive divlje zvijeri; medvjedi, risevi i vukovi. Posjetili smo mali zoološki vrt. Gledali smo srne i jelene. 

U Fužinama smo posjetili špilju Vrelo. U špilji je uvijek temperatura 8ºC, a voda u malom jezeru je temperature 5ºC. Vidjeli smo izvor vode, stalaktite, stalagnite i stalagnate. Ispred špilje je rešetkasti otvor za šišmiše. Šetali smo se uz umjetno jezero Bajer. Posjetili smo OŠ Ivanka Trohar u Liču, gdje učenici pohađaju prvi i drugi razred. U istoj zgradi je i etnografski muzej sa starinskim predmetima, namještajem, odjećom, slikama i dokumentima. Posjetili smo azil za pse, a onda smo se u 18 sati sretno vratili u Bogoviće.

Marija Milčetić, 3. b

FOTOGALERIJA:

foto: Ana Marija Šviderski – Jurinjak

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Izleti, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.