Predavanje “Kako reći ne?”

Gradsko društvo Crvenog križa Krk, povodom tjedna Crvenog križa, u našoj je školi organiziralo tribinu “Kako reći ne?” koju provodi Matija Gorjanec koji je kroz vlastita iskustva sa alkoholom, drogom i rizičnim ponašanjima doveo svoj život u pitanje, ali se snagom volje i pomoću dobrih ljudi uspio izvući iz pakla svog života te danas djeluje kao predavač koji upozorava i približava mladim ljudima svoje životno iskustvo kako bi digao svijest o istome.

Cilj je ovog projekta smanjiti broj maloljetnika koji eksperimentiraju s alkoholom i drogom, poticati veću razinu samopouzdanja kod mladih, usmjeriti mlade k pozitivnim životnim vrijednostima poput odgovornosti, promišljanja, razboritosti, kvalitetnog života u zajednici te osvijestiti mlade o načinu na koji se mogu oduprijeti pogrešnim izborima.

Tribina je održana u školskoj dvorani za sedmaše i osmaše, a pridružili su nam se i predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Krk i Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica, ravnateljica Škole, stručna služba i neki nastavnici.

Učenici su vrlo zainteresirano pratili predavanje, na samom početku upoznati su terminom ovisnost te čimbenicima koji utječu na konzumiranje opijata i to sve njima vrlo razumljivim jezikom. Cijelo predavanje je popraćeno osobnim iskustvom osobe s invaliditetom koji je nastao kao posljedica konzumiranja alkohola i brze vožnje. Matija je isticao vlastita moralna uvjerenja koja su mu pomogla da se suoči sa životom koji je posljedica loše donesenih odluka u mladosti koje su ga koštale  fizičkog zdravlja. Time želi potaknuti mlade na usvajanje zdravih prosocijalnih vjerovanja, moralnih stavova i aktivno promišljanje posljedica životnih odluka. Na kraju predavanja, učenici su imali prilike postavljati pitanja i ocijeniti tribinu i Matiju na kratkom anketnom listiću.

Više informacija na http://www.kakorecine.org/matija-gorjanec/ i https://www.facebook.com/matija.gorjanec.5

Matea Mrakovčić Kosić

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.