Izradivši prekrasnu veliku jabuku u tehnici kaširanja papira, učenici iz produženog boravka sa svojim učiteljicama Ivanom i Sanjom, obilježili su Svjetski dan jabuka. ?
Svjetski dan jabuka obilježava se u Hrvatskoj 20. listopada, a prvi se puta obilježio 1900. godine u Engleskoj u organizaciji Common Ground i vrlo brzo su ga prihvatile brojne druge zemlje diljem svijeta.
Jabuka je porijeklom iz Azije, a prvotno je uzgajana u Turskoj i Kavkazu odakle se proširila po Europi. Uzgajali su je stari Feničani, Grci i Rimljani. Aleksandar veliki ju je donio u Grčku oko 300 g. p. n. e., a Karlo Veliki naredio je sadnju jabuka u franačkim zemljama oko 800. godine. Na američki kontinent, jabuka je doputovala oko 1600. godine sa engleskim kolonizatorima.
Ljudi su jabuku rado prihvatili u svojoj prehrani i ona je vrlo brzo postala kraljica voća. Oduvijek je bila vrlo cijenjena zbog svoje arome, slatkoće i ljepote, ali i zato što je jako dobra za naše zdravlje.
Jabuka pripada rodu iz porodice ruža. Njezini bijeli ili ružičasti cvjetovi cvatu u travnju ili svibnju. I baš zbog toga što cvate kasnije u proljeće, kada više nema smrzavanja, drvo jabuke raste i u hladnijim krajevima. 1600. godine bilo je poznato oko 200 sorti, a danas se uzgaja čak 8000 različitih sorti jabuka u svim nijansama crvene, zelene i žute boje. Iako se najviše jede svježa, rado je upotrebljavamo u kuhanju i pripremi kolača.
Neka vas prekrasna crvena jabuka koju su izradili naši učenici iz produženog boravka, podsjeti da što više uživate u ovom slatkom, mirisnom i zdravom voću. 🙂
FOTOGALERIJA: