Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

“Zahvalnost nije samo najveća od svih vrlina, nego i majka svih ostalih.” – Ciceron

U utorak 13. listopada, svečano i veselo, obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učiteljice i učenici mlađih razreda pripremali su se za ovaj poseban dan s puno ljubavi truda.

Tog je jutra, predvorje naše škole zasjalo u posebnom ruhu. Svaki je kutak pričao svoju priču o jeseni, šarenom lišću, plodovima zemlje, berbi grožđa, starim tradicijskim alatima i ljepoti naših zavičajnih običaja. Veliki školski pano ukrasili su maštoviti učenički likovni radovi, a na školskom ulazu je postavljena izložba jesenskih plodova i starih poljoprivrednih alata. Tako je svoje mjesto u izložbenom kutku našla i starinska drvena preša za grožđe s metalnim kotačem za ručno okretanje. Stara je preša izazvala veliko zanimanje svih koji su prolazili pokraj nje. 🙂

Cijelom se školom proširio miris jabuka, kestena, dinja, bundeva i naravno, slatki miris kruha i kolača. Bilo nam je jako drago vidjeti veliki broj roditelja koji su nam došli u goste, kako bi zajedno s nama obilježili ovaj dan. Zahvalni smo mamama na kolačima. Koliko je samo mirisnih peciva i finih kolača krasilo naš svečeni stol; pogače, pletenice, mufini u svim bojama, kifle, rolade i bezbroj drugih slatkih čuda koje su vrijedne ruke ispekle od dragocjenog, zlatnog zrna pšenice.

I na kraju, najsvečaniji dio dana – prigodna priredba učenika mlađih razreda. Svečani program vodili su Mia Žužić iz 2.a i Lucijan Ljutić iz 2.b. Na početku, imali smo priliku čuti nekoliko recitacija. Recitiralo se o mirisima kruha, listopadskom zlatu, bubamari, jesenjim kišama, pečenim kestenima, a saznali smo i zašto je žir nakrivio kapu. Svoju točku imali su i prvašići koji su nam veselo pjevali o voću. Čuli smo razmišljanja četvrtaša o temi zahvalnosti za plodove zemlje, te uživali u igrokazu Dvije vreće.

Prigodni program završili smo blagoslovom i zajedničkom molitvom koju je predvodio naš župnik vlč. Marin Dašek. Na taj smo način zahvalili Bogu za sve plodove, radosti, uspjehe i darove kojima smo bili podareni. Na kraju, kako je i običaj u svečanim prilikama, počastili smo se kolačima koji su bili tako fini da su nestali u trenu.

Alenka Žužić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Događanja, Kalendar, Svečanosti, Vijesti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.