Hodočašće djece na grob biskupa Mahnića

U subotu, 28. ožujka, u krčkoj katedrali okupilo se četristotinjak djece iz cijele Krčke biskupije kako bi, po trinaesti put, sudjelovali na tradicionalnom hodočašću djece na grob biskupa Mahnića. I dubašljanski su vjeroučenici, u pratnji svojih vjeroučiteljica,  sudjelovali na ovom lijepom susretu.

Geslo ovog hodočašća glasi “Svijetli trag biskupa Antuna Mahnića”, no svake se godine hodočašću daje i posebna misao vodilja. Kako je, tek nekoliko dana prije, mons. dr. Ivica Petanjak zaređen za novog krčkog biskupa, misao vodilja ovogodišnjeg susreta bila je “Biskup – pastir“.

Na hodočašću su sudjelovali biskup u miru mons. Valter Župan i novi krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Tog subotnjeg jutra, cijeli je susret protekao u upoznavanju vjeroučenika naše biskupije sa novim krčkim biskupom Ivicom.

Hodočašće je započelo okupljanjem djece u katedrali, nakon čega je usljedio prigodan program. Hodočasnici iz Cresa i Lošinja su, kroz scenski nastup, prikazali životni put biskupa Ivice Petanjka: od djetinjstva u Slavoniji, redovničkog života, pa sve do nedavnog biskupskog ređenja u krčkoj katedrali. Nakon scenskog prikaza, biskup je pozvan da kaže nešto o sebi.

Zatim je Marija Bogdanić, naša osmašica iz Dubašnice, pročitala svoje pismo biskupu Ivici i tako mu, u ime sve djece, zaželjela dobrodošlicu, uz puno lijepih želja. Njezino pismo donosimo u cijelosti:


Dragi oče Biskupe,

Iznenadili smo se, no ujedno i jako obradovali kada smo saznali da je papa Franjo imenovao novog biskupa Krčke biskupije. Iznenađenje je u nama pobudila spoznaja da novi biskup dolazi iz ravne Slavonije. Posebno smo se obradovali činjenici da pripadate redu franjevaca kapucina, te da ste služili u kapucinskoj crkvi u Rijeci. Ta se crkva, svim našim otočanima, duboko urezala u srce, te često u nju zalaze.

Mnogi su otoci naše biskupije poznati po franjevačkim samostanima. U našoj se župi, u selu Porat, nalazi samostan franjevaca trećoredaca svete Marije Magdalene, poznatih po višestoljetnoj glagoljaškoj tradiciji. Sada je stigao čas da dođete u našu biskupiju kao naš duhovni otac. Vi ste Božji poslanik koji će nas voditi putem Krista, vjere i ljubavi.

Neki su od nas postali, a neki se pripremaju postati Kristovim svjedocima. Zato se unaprijed radujemo tom susretu kada ćete nam podijeliti sakrament svete Potvrde. Tim ćemo činom, na osobit način, primiti Duha Svetoga kao temelj našeg poslanja i naše kršćanske vjere.

Preporučamo se u Vašim molitvama kako bismo primili Božju ljubav i milost, te Vam obećajemo da ćemo za Vas moliti. Budite nam dobri pastir poput Isusa Krista, koji je cijeloga sebe darovao za svoje stado, za svoju Crkvu.

Dragi oče biskupe Ivice, dobro nam došli u našu i Vašu Krčku biskupiju.

U Malinskoj, 26. ožujka 2015. godine
Marija Bogdanić, 8. razred

 

U posljednjem dijelu prigodnog programa, vjeroučenici su u narodnim nošnjama predstavili biskupu svoje župe, te mu predali ručno izrađene čestitke, ukrašene detaljima svojih župa, sa pismima dobrodošlice. Župu Dubašnica, u narodnim nošnjama, biskupu su predstavili naši sedmaši Dora Šabalja i Antonijo Štefanić.


Uslijedila je misa koju je predvodio biskup Ivica Petanjak. Bila je to biskupova prva misa s pukom nakon biskupskog ređenja. Nakon mise, predstavnici župa su položili cvijeće na grob biskupa Antuna Mahnića. Susret je završio tradicionalnim ručkom i druženjem na Kamplinu.

A. Žužić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Svečanosti, Vijesti i označen s , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.