OŠ Malinska-Dubašnica domaćin 29. državnog Natjecanja iz geografije

S velikim smo zadovoljstvom dočekali 29. državno Natjecanje iz geografije za osnovne i srednje škole. Zbog epidemioloških razloga planirano se Natjecanje nije moglo održati 2020. godine pa smo sada s posebnim žarom krenuli s pripremama.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog geografskog društva omogućeno je održavanje Natjecanja. Sudjelovalo je 132 učenika, 97 mentora i 20 članova državnog povjerenstva iz cijele Hrvatske. Program se ostvario tijekom tri dana od 12. do 14. travnja.

Sudionici su bili prvog dana smješteni u hotelu u Njivicama. Svečano otvaranje održalo se idućeg dana u prostorima OŠ Malinska-Dubašnica.

Nakon državne himne, u svečanost su nas uveli zvukovi mantinjade koju su na sopelama zasopli Nikola i Anton Milčetić. Događaj su upriličili učenici naše škole u narodnoj nošnji: Lucija Žužić, Martina Dujmović, Josip Štefanić i Matija Strilčić. Pozdravnu riječ uputila je ravnateljica  Nedeljka Turčić. Prisutnima su se obratili i viša savjetnica za geografiju Sonja Burčar, prof. u ime Agencije za odgoj i obrazovanje, doc. dr. sc. Mladen Maradin, predsjednik Hrvatskog geografskog društva, Zdenka Čukelj, prof. u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić te doc. dr. sc. Ružica Vuk koja je na kraju svečanog otvaranja pozvala natjecatelje da pristupe natjecanju.

Gosti su imali prilike isprobati tradicionalne slastice koje su pripremile vrijedne ruke gospođe Karmele Volarić.

U sklopu natjecanja učenici su u jutarnjim satima imali istraživački rad. Tijekom dana moglo se u školskoj-sportskoj dvorani pogledati edukativnu prezentaciju o Dubašnici koju su izradili učitelji naše škole. Poslijepodne su učenici s mentorima proveli u vođenom upoznavanju kulturnih znamenitosti Općine Malinska-Dubašnica. Imali su priliku posjetiti nalazište Cickini do kojeg ih je doveo Alen Karabaić. Kuću dubašljanske baštine predstavio je Ivan Car, a etnografsku zbirku bogovski toš –  Biserka Bogović. Ispred crkve sv. Apolinara posebno je bila zanimljiva priča o njenom preseljenju i nastanku. U središtu Malinske gosti su mogli posjetiti Centar maritimne baštine DUBoak kroz koji ih je proveo Ivo Bogović i uživati u vožnjama podmornicom Daniela Biondića i brodom Aquavision Tibora Kočija. Razveselila nas je i vođena tura od Jaza do škvera obitelji Kraljić na Portiću. Ivan Blažetić slikovito je približio običaje i život Dubašljana onoga vremena.

Treći i posljednji dan učenici su pisali ispit i time zaokružili svoj rad. Najuspješnijima su istoga dana dodijeljena priznanja.

Program natjecanja završio je u hotelu u Njivicama gdje se ravnateljica zahvalila svim sudionicima i uručila im prigodne poklone. Članovi su povjerenstva dobili buket autohtonog samoniklog bilja i jedinstveni magnet u obliku hrastova lista. Mentori su ponijeli također keramičke magnete, a učenici mirisne vrećice s lavandom. Začetnik ideje svih navedenih kreativnih poklona bila je naša vrijedna učiteljica Ana Marija Šviderski-Jurinjak.

Ovom prigodom zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Krku i gradonačelniku Dariju Vasiliću, Općini Dobrinj i načelniku Nevenu Komadini, Općini Malinska-Dubašnica i načelniku Robertu Antonu Kraljiću, Izdavačkoj kući Alfa, Turističkoj zajednici Malinska, Udruzi Termen, Komunalnom društvu Dubašnica, sopcima braći Milčetić te vanjskim suradnicima koji su sudjelovali u predstavljanju naše Dubašnice.

Uspjeh ovog događanja ne bi bio moguć bez svekolike podrške i sudjelovanja ravnateljice OŠ Malinska-Dubašnica Nedeljke Turčić, svih učitelja, stručnih suradnika i tehničkog osoblja.

Ivona Dundović-Ljutić, Ivana Mišković, Petrica Mrakovčić

FOTOGALERIJA:

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Natjecanja, Svečanosti, Vijesti i označen s . Bookmarkirajte stalnu vezu.