Dubašljani govore po domaću

Općina Malinska-Dubašnica u suradnji s Osnovnom školom Malinska-Dubašnica i malinskarskom udrugom Termen organizirala je ove godine izložbu u kući dubašljanske baštine pod nazivom Dubašljani govore po domaću. Tema ove izložbe bila je jezik i govor naše  Dubašnice.

Za tu prigodu posjetitelji su mogli pogledati kako je Krk izgledao 1936. godine te poslušati izvorne govornike dubašljanskoga govora. Uz elemente nematerijalne baštine, bilo je moguće razgledati i kako je nekada izgledala kuća naših starih. Izložba je bila otvorena od 23. rujna do 17. listopada 2019.

Svjesni koliko se jezik godinama mijenja, važno je poručiti mlađim generacijama kako treba očuvati svoje ča. Zato su učenici naše škole u pratnji svojih razrednika posjetili i razgledali ovu izložbu te sudjelovali u njezinu oblikovanju. Svi su dobili zadatak da istraže i zapišu riječi i izraze po domaću svojih djedova i baka koje su postale dio postave ove izložbe. Vodeći računa o jeziku, ideja je da i škola prikupi domaće riječi i sastavi rječnik čakavskog idioma Dubašnice.

Dana 17. listopada na svečanom zatvaranju izložbe govorili su: profesorica Dunja Majnarić-Radošević, autorica izložbe, lingvistica dr.sc. Sanja Zubčić i načelnik Općine Robert Anton Kraljić. Po domaću su zakantali Anton Gržetić i Đani Barbiš, a čakavske pjesme su govorile naše učenice Lorena Kosić i Mia Žužić.

Petrica Mrakovčić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.