Upisi u srednju: Početak prijava obrazovnih programa u ljetnome roku

U srijedu 26. lipnja 2019. godine u 12 sati, započele su prijave obrazovnih programa u sustavu upisi.hr.

Obrazovne programe će se moći prijaviti do 10. srpnja 2019. uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 30. lipnja 2019.

Na Carnetovoj edukativnoj mrežnoj stranici Meduza postavljen je video na temu odabira obrazovnih programa:

Svaki kandidat može prijaviti najviše 6 obrazovnih programa.

Na kartici Obrazovni programi, možete pretraživati programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati prema zadanim kriterijima pretrage i prilagoditi pretragu s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu škole (javne ili privatne), naziv programa obrazovanja i slično. Nakon što odaberete željene uvjete i kliknete gumbić Traži, pojaviti će se popis programa koji odgavaraju odabranim uvjetima.

Zatim, kraj programa koji vas interesira, možete kliknuti na gumbić Detalji i odabir. Za odabrani program obrazovanja moguće je pregledati detaljnije informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije o programu obrazovanja. Pažljivo sve pročitajte!

Kako biste odabrali obrazovni program, najprije morate kliknuti na Odabir jezika i izbornih predmeta. Prilkom odabira prvog stranog jezika pripazite na činjenicu da vaš odabir postaje preduvjet za upis odabranog obrazovnog programa. Ako odaberete, kao prvi strani jezik, jezik koji ste učili u osnovnoj školi tada ste stekli preduvjet za upis. Naravno, kao prvi strani jezik možete odabrati i neki od stranih jezika koji niste učili u osnovnoj, ali ćete u tom slučaju morati pristupiti provjeri znanja tog stranog jezika prije upisa.

Po želji, unesite i drugi strani jezik (za taj izbor nije potrebno predznanje) i izborne predmete. Nakon toga, kliknite na gumbić Dodaj u Moj odabir.

Na taj način možete dodati do 6 obrazovnih programa. U kartici Moj odabir vidjeti ćete svoje odabrane programe. Sve do 10. srpnja, programe možete brisati, dodavati i mijenjati im poredak.

LISTA PRIORITETA

Jako je važno da odabrane obrazovne programe koje ste prijavili (na kartici Moj odabir) poredate na listi prioriteta onim redoslijedom koji odgovara vašim željama. Dakle, na prvo mjesto postavite program koji najviše želite upisati, na drugo mjesto program koji želite upisati ako ne uspijete upisati onaj na prvom mjestu i tako dalje. Poredak na listi prioriteta možete mijenjati pomoću strelica ▲ i ▼ koje se nalaze pokraj naziva obrazovnog programa.

Također, u svakom trenutku možete za prijavljene programe kliknuti na gumbić Promijeni jezike i izborne predmete i unijeti željene promjene.

PRAĆENJE REZULTATA

Dok traju prijave obrazovnih programa, svi kandidati mogu pratiti privremene ljestvice poretka. Na kartici Moji rezultati možete vidjeti bodovno stanje – mjesto na ljestvici i upisnu kvotu, a klikom na Detalji možete vidjeti kako stojite u odnosu na druge kandidate. Važno je napomenuti kako je poželjno često pratiti rezultate jer se u ovoj fazi ljestvica poretka stalno mijenja zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, brisanja i dodavanja obrazovnih programa od strane drugih kandidata, mijenjanja poretka prioriteta. Na primjer, ako ste malo ispod crte za neki obrazovni program, a ako je kandidatima koji su na ljestvici iznad taj obrazovni program nije prvi po prioritetu, postoji mogućnost da ćete se (nakon zaključavanja prijava) pomaknuti na ljestvici.

DODATNE PROVJERE

Prijave obrazovnih programa koji zahtjevaju dodatne provjere završavaju 30. lipnja. Ako prijavljujete neki od programa u srednjoj školi koja traži dodatne provjere (likovne, glazbene, plesne škole,…), obavezno se informirajte o terminima provjera na stranicama te srednje škole.

DODATNA DOKUMENTACIJA

Za pojedine programe, prilikom upisa ćete morati dostaviti dodatnu dokumentaciju; potvrdu liječnika školske medicine ili svjedodžbu medicine rada, potvrdu obiteljskog liječnika, ugovor o naukovanju,… Preporučamo da se na vrijeme informirate je li vam potrebno nešto od dodatne dokumentacije, tako da stignete obaviti lječničke preglede i sakupiti dokumentaciju potrebnu za upis.

Za kraj… sretno s prijavama! Birajte mudro, u skladu sa svojim željama, interesima i mogućnostima 🙂

I naravno, pratite i dalje naše web stranice!!!
Uskoro nastavljamo s novim obavijestima
😉

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Obavijesti, Vijesti i označen s , . Bookmarkirajte stalnu vezu.