Prvašići na terenskoj nastavi u Rijeci

Učenici prvih razreda, u pratnji svojih učiteljica Ana Marije Šviderski Jurinjak i Ivone Dundović Ljutić, posjetili su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci.

Što su sve vidjeli, naučili i doživjeli, pročitajte u nastavku. 😊

Jedva smo dočekali današnji dan. Veseli, znatiželjni i razigrani kakvi samo prvašići mogu biti zakoračili smo u Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja. Razgledali smo muzej. Divili smo se neobičnom namještaju, oružju i svemu što smo tamo vidjeli. Sve je djelovalo nekako veliko, neobično kao iz neke bajke. U jednoj od prostorija sudjelovali smo u radionici Riba ribi grize rep. Tamo smo pecali ribe na različite načine iz malih primorskih barki, zatim smo ih prepoznavali. Igrali smo se trgovaca i kupaca. Imali smo pravu malu tržnicu s voćem i povrćem i ribarnicu. Izložili smo ribu koju su ribari ulovili. Neki su kupovali, a neki prodavali. Najviše smo se veselili plaćanju s papirnatim novcima. I ovdje su naše osobine došle do izražaja. Svatko je odabrao zadatak u kojem se najbolje snalazio. Pa dok su jedni vješto prodavali i nudili robu, drugi su brzo računali i određivali cijenu robe. Neki su se žalili i na krađu na tržnici. Bio je to pravi građanski odgoj ili škola za život. Dio nas odlučio se za pripremanje jela u restoranu. U maloj kuhinji, kojoj baš ništa nije nedostajalo, vješto smo pripremali plodove mora. Servirali na tanjure i svi smo se mogli “pogostiti”. Na papirnatim tanjurima smo nacrtali naše najdraže jelo. Bili smo vrlo aktivni i puni energije s pregršt ideja. Moglo se jasno vidjeti da dolazimo iz mjesta blizu moru i da znamo puno o ribama. Na kraju smo se poigrali oko Guvernerove palače.

Sve što je lijepo kratko traje pa je tako i ovaj nešto drukčiji nastavni dan završio brzo, čak prebrzo. Jedva čekamo novu terensku nastavu. 😊

Ivona Dundović – Ljutić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.