Trećaši u berbi jabuka

U utorak 16. listopada učenici 3.a i 3.b razreda sa svojim učiteljicama Mihaelom i Đanom te ravnateljicom Nedeljkom, uputili su se u Gorski kotar, točnije u Brod na Kupi. Ondje su posjetili OŠ Frana Krste Frankopana. To je jedna mala škola s vrijednom ekipom učenika i učitelja.

U školi djeluje Učenička zadruga Bobovac, a oko škole imaju  voćnjak sa jabukama sorte bobovac, po kojoj je zadruga i dobila ime.

U školi su nas lijepo ugostili. Učiteljica Sara upoznala nas je s radom zadruge, njenim aktivnostima i proizvodima koje proizvode, a naši su učenici mogli kupiti neke od proizvoda kao što su: pekmez od jabuka i dunja, pekmez od šljiva, jabučni ocat, sok od jabuka, magneti za uspomenu i slično. Također smo razgledali Medvjeđu stazu koja je edukativnog karaktera te smo na njoj naučili puno toga o medvjedima. Staza je smještena uz rijeku Kupicu, a učenicima je bilo posebno zanimljivo čuti zvukove prirode onako kako ih čuju medvjedi.

Školska kuharica napravila je lepinje uz koje smo degustirali pekmeze koje Zadruga proizvodi i sok od jabuka. U okolišu škole odigrali smo igru Potraga za blagom u kojoj je malo uspješnija ipak bila ekipa 3.b razreda.

Nakon okrijepe i igre bili smo spremni prionuti na berbu jabuka. Svi smo marljivo prionuli na posao, napunili dosta vreća i nekoliko karijola i usput se dobro zabavili. Kako je u našem zavičaju sada aktualna berba maslina, neki učenici su primijetili da je puno lakše brati jabuke nego masline. 🙂

Nakon obavljenog posla uputili smo se u šetnju kroz mjesto do ušća rijeke Kupice u Kupu. Ondje smo ponovili sve ono o čemu smo već prošle godine učili: izvor, ušće, lijeva i desna obala, ali i naučili da je rijeka Kupa prirodna granica Hrvatske sa Slovenijom. Usput smo ponovili i pisanje naziva mjesta. Naime, Brod na Kupi je mnogim našim učenicima dosada zadavao glavobolje pri pisanju pa se nadamo da smo sada i to konačno svi naučili.

Vratili smo se do škole, ukrcali jabuke u autobus i pozdravili se s našim domaćinima koji su nas oduševili svojim gostoprimstvom, ali i svime što su nam pokazali. Krenuli smo dalje do Fužina, gdje smo razgledali spilju Vrelo i prošetali uz jezero Bajer.

S terenske nastave vratili smo se zadovoljni, obogaćeni novim znanjima i iskustvima, ali i jabukama od kojih ćemo raditi fine kolače i smoothije. Ali o tome u nekom novom članku…

                                                                                                          Mihaela Košić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Čuvari prirode, Događanja, Izleti, Terenska nastava, Vijesti, Zanimljivosti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.