Osmaši u Dalmaciji

Učenici osmih razreda, u pratnji svojih razrednika Andreje Fugošić Bagara i Luke Savina, proveli su četiri nezaboravna dana istražujući prirodne ljepote te bogatu kulturno – povijesnu baštinu Dalmacije.

Na dugo očekivanu ekskurziju krenuli su u utorak 11. rujna. Trebalo se rano probuditi jer polazak sa autobusne stanice bio je u 5 sati. Zastali su u Njivicama i Omišlju kako bi ukrcali osmaše iz OŠ Omišalj te su svi zajedno krenuli u uzbudljivu četverodnevnu avanturu o kojoj su razmišljali i koju se s nestrpljenjem iščekivali cijelo ljeto. 😊

Iako je bilo rano jutro, pospanosti nije bilo. Već na početku puta, u autobusu je zavladala vesela raspjevana atmosfera. Krenuli su put Dalmacije i u četiri nezaboravna dana puno toga vidjeli, naučili i doživjeli trenutke koje će zasigurno svi dugo nositi kao drage uspomene u srcu.

Donosimo ulomke iz putopisa naših osmaša:

ZADAR

Zadar je prelijepi grad koji miriše na more i biljke. Fascinirale su me “Morske orgulje” i “Pozdrav suncu”, divne građevine i prirodni fenomeni.

Dominik Mešić

U Zadru smo prošetali Kalelargom, poznatom glavnom ulicom koja i danas povezuje sva važna mjesta u gradu. Vidjeli smo crkvu sv. Donata i sv. Stošije. Nakon ručka, slobodno vrijeme smo iskoristili za šetnju, a neki za skakanje na trampolinu.

Marijeta Burazer

SLAPOVI KRKE

Slapovi Krke su prekrasni, bujni i prepuni flore i faune. Od cvrkuta ptica do divnih stabala, slapovi su bili jedno lijepo iskustvo.

Dominik Mešić

Nacionalni park Krka poznat je po velikom broju slapova i jezera. Ime je dobio po rijeci Krki koja izvire u podnožju planine Dinare i utječe u Šibenski zaljev.

ŠIBENIK I VODICE

U Šibeniku smo vidjeli katedralu sv. Jakova koja je pod zaštitom UNESCO-a. Katedrala je posebna po tome što je građena bez vezivnog materijala. Nakon kratkog obilaska Šibenika uputili smo se prema Vodicama gdje se nalazio naš hotel.

Laura Božić

TROGIR, SPLIT, DUBROVNIK

Trogir mi se svidio jer iako nije jako velik, njegove ulice i stari dio grada su jako lijepi. Ulice Trogira su prilično uske, a zgrade visoke i tvore hladovinu i zaklon od sunca koje nas je i cijeli drugi dan pržilo. Nastavili smo prema Splitu. Iako sam već prije bila u Splitu, ovoga puta vidjela sam puno više povijesnog dijela grada. Split je za sada jedan od najljepših gradova koje sam ja posjetila. Nakon razgleda Splita i nešto slobodnog vremena, krenuli smo prema Metkoviću gdje smo se smjestili u hotel.

Sljedeće jutro, nakon doručka, krenuli smo u Dubrovnik. Nedostatak sna se počeo pokazivati, pa je atmosfera u busu bila malo lošija. Ja sam bila jako uzbuđena zbog odlaska u Dubrovnik jer sam ga oduvjek željela posjetiti. Dok smo se vozili, gledala sam prekrasnu dalmatinsku obalu. More je bilo čisto i plavo, pa su se otočići, obala i brodovi, prekriveni zelenilom, još više isticali. Kada smo došli u Dubrovnik, razgledali smo Stradun, Knežev dvor, … Zatim smo se popeli na zidine. Pogled je bio prekrasan, a 1940 m duge zidine ne bi bio problem propješačiti da nije bilo sunca i vrućine koja nas je najviše mučila. Nakon slobodnog vremena u starom dijelu grada, nastavili smo prema Cavtatu gdje smo posjetili mauzolej obitelji Račić.

Karolina Kraljić

NERETVA, KNINSKA TVRĐAVA I POVRATAK KUĆI

Zadnji dan započeli smo vožnjom po Neretvi u lađama starijim od 100 godina. Uživali smo u mirisu Neretve i fascinantnoj flori koja tamo obitava.

Dominik Mešić

Vožnja Neretvom je bila ugodna i mirna. Svidjela mi se očuvana priroda. Nakon ručka uputili smo se prema Kninu i posjetili poznatu Kninsku tvrđavu u kojoj je u 11. stoljeću stolovao kralj Zvonimir. Knin ima dugačku povijest, od hrvatskih kraljeva do operacije Oluja koja se zbila u kolovozu 1995. godine.

Laura Božić

Nakon Knina, naši su se osmaši zaputili na dugu vožnju prema Malinskoj koja je bila ispunjena pjesmom, smijehom, suzama i veseljem zbog novih prijateljstava, lijepih zajedničkih trenutaka… umorni, ali i presretni, kako kaže naš Dominik, u 23.00 vratili su se kući pjevajući! 😊

FOTOGALERIJA:

foto: Luka Savin, Andrea Fugošić Bagara, Karolina Kraljić, Marijeta Burazer i Adrian Josip Gržetić

 

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Putopisi, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.