ČASOPISI

Slobodno vrijeme, odmore ili vrijeme čekanja autobusa možete provesti u knjižnici čitajući dječje časopise. Također, časopisi vam mogu poslužiti kao vrijedan izvor pri izradi plakata ili referata. Zastupljeni je sadržaj provjeren te jezikom i stilom prilagođen djeci i mladima.

Časopisi nisu predviđeni za posuđivanje, već su dostupni za čitanje i rad u prostoru školske knjižnice. Fond je nastao zahvaljujući donacijama te ovim putem zahvaljujemo svima koji su svojim činom obogatili knjižnični fond.

Kome je određeni časopis namijenjen i koje sadržaje obrađuje?

MODRA LASTA je mjesečnik za učenike viših razreda osnovne škole. Časopis njeguje stalnu izravnu komunikaciju s čitateljstvom pa tako i onu društvenim mrežama. Svima je dobro poznat Lastan, tajanstvena osoba koja već više od 40 godina odgovara na pisma čitatelja i na svoj im osebujan način, pomaže u rješavanju problema odrastanja.
(IZVOR: https://www.skolskiportal.hr/casopisi/)

MOJ PLANET je časopis za učenike od 2. do 6. razreda osnovne škole. Obiluje sadržajima iz područja prirode, biologije, fizike, zemljopisa i povijesti zbog čega već godinama služi kao nezamjenjivo pomodno sredstvo u nadopunjavanju i obogaćivanju znanja te kao pomoć pri razumijevanju sadržaja iz prirode u višim i nižim razredima osnovne škole.
(IZVOR: http://mozaik-knjiga.hr/casopisi/moj-planet/)

PRVI IZBOR namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, učiteljima, roditeljima i knjižničarima. Koristi se kao pomoć u ranom učenju hrvatskog jezika, u nastavi prirode i društva, likovne i glazbene kulture, dramskog odgoja i odgoja za vrijednosti. Pri stvaranju časopisa sudjeluje pedesetak umjetnika i edukativnih stručnjaka.
(IZVOR: http://mozaik-knjiga.hr/casopisi/prvi-izbor/)

SMIB je poučno-zabavni list namijenjen, ponajprije, učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, no i mlađa braća i sestre mogu u njemu pronaći za sebe prikladne sadržaje. Svojim sadržajem prati nastavni plan i program te određenim temama nastoji biti dopuna školskom programu. Nastao je na tradicijama Smilja, najdugovječnijega hrvatskog dječjeg časopisa, i Bosiljka, prvog hrvatskog dječjeg časopisa.
(IZVOR: https://www.skolskiportal.hr/casopisi/)

RADOST je jedan od najdugovječnijih časopisa za djecu na hrvatskom tržištu. U njemu se objavljuju književni tekstovi i likovna ostvarenja. Enigmatskim i zabavnim stranicama potiče se znatiželja, kritičko razmišljanje i razumijevanje svijeta koje ih okružuje.
(IZVOR:http://www.mvinfo.hr/clanak/nasa-djeca-prava-na-proizvodnju-casopisa-radost-ustupila-vecernjem-listu)

GEO je magazin posvećen spoznajama i dostignućima iz svih znanstvenih područja, obrađuje sadržaje iz svih kultura svijeta te iz raznovrsnih perspektiva. Namijenjen je učenicima viših razreda, no i oni mlađi mogu pronaći nešto za sebe jer se obrađuju vrlo raznolike teme te časopis obiluje fascinantnim fotografijama.
(IZVOR: www.globalstudio.hr/blog/global-studio-izdaje-geo/)

NATIONAL GEOGRAPHIC je popularnoznanstveni časopis u kojem se iznose priče o svijetu koji nas okružuje. Obrađuju se teme iz zemljopisa i povijesti, zoologije, botanike, ekologije, astronomije, arheologije, kemije i fizike, tehnologije, fotografije… Namijenjen je učenicima viših razreda te svima koji žele učiti i proširivati svoje vidike. Časopis je poznat po svojim prekrasnim i često nagrađivanim fotografijama.
(IZVOR: www.adriamedia.hr/izdanja/national-geographic-hrvatska/)

Print Friendly, PDF & Email
Podijeli članak!
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin