Zagrebačka avantura – posjet Zoološkom vrtu i dječjem gradu MiniPolis

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada. Upravo na taj dan  drugašići iz naše škole, u pratnji učiteljica Ane Marije, Ivone i Sanje, posjetili su ZOO u Zagrebu.

U edukativnoj radionici saznali su tko su nutricionisti, biolozi i timaritelji. Koliko i čega koja životinja pojede u jednome tjednu. Kako veterinari znaju je li neka životinja bolesna ili nije, kako se pregledavaju morski lavovi, kako životinje uče i vježbaju, tko uređuje njihove nastambe  i još mnogo toga. Imali su priliku dodirnuti čak i zmiju. Nakon radionice uslijedio je razgled ZOO vrta. Ne znamo  koja nas se životinja više dojmila zaigrani medvjedi, tropske, ogromne, uspavane zmije, krokodili“  koji su se pravili da su mrtvi, ribe, ptice ili majmuni koji su nam okretali leđa, zaljubljene  zebre, lamuri  ili neustrašivi lavovi, morski lavovi koji su izvodili predstavu samo za nas, kukci  i mnogi drugi stanovnici ZOO vrta. Naše oduševljenje, cika i vriska  čula se cijelim ZOO vrtom. Vjerojatno su i životinjice odahnule kada smo otišli iz njihovog  vrta.

Osim ZOO vrta posjetili smo i MiniPolis. Na pitanje što je to  Minipolis, djeca su rekla : „to ti je tamo gdje možeš biti što želiš“. I upravo tako,  u tren oka postali su policajci, vatrogasci, konobari, kuhari, liječnici, piloti, stjuardese, voditelji, vrtlari, soboslikari, novinari, prodavači, manekeni, frizeri… ma sve što su poželjeli jer dječja mašta može  svašta. 

Proveli smo dan  u glavnom gradu naše domovine  i usput ponovili  sve što smo učili o jeseni i o prometu, o biljkama i životinjama, o godišnjim dobima, o stanovanju, o opasnostima  u prometu, o prošlosti i sadašnjosti,  usporedili život u jednom velikom gradu i u našem malom mjestu. Pitanja nam nisu nedostajala, bilo da su ih postavljala djeca ili pak učiteljice. Naravno da svako ugodno druženje prati i glazba. Osim pjesmica koje smo učili na nastavi mogao se tu čuti cijeli program domaće i strane glazbe svih  stilova.

Uz naše neumorne učiteljice koje su uvijek spremne na akciju i pod sloganom “ništa nas ne može iznenaditi”  nestrpljivo  čekamo novu izvanučioničku nastavu, a to će biti vrlo brzo.

Tekst: Ivona Dundović-Ljutić
Fotografirale: Ivona Dundović-Ljutić i Sanja Špalj

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Izleti, Terenska nastava, Vijesti i označen s , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.