Dan ružičastih majica u našoj školi

U našoj je školi i ove godine obilježen Dan ružičastih majica.

Program je to prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači, ove godine, 24. veljače.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Svjesni činjenice da je nasilje prisutno svakodnevno u svim okruženjima, svi učenici i učitelji rado su se odazvali obilježavanju toga Dana, a osim ružičastih majica i raznih ružičastih detalja koje su djelatnici i učenici nosili, proveden je niz aktivnosti.

Učenici produženog boravka su sa svojom učiteljicom Vedranom uredili glavni školski pano i pripremili kratki video.

Gotovo su svi učitelji kroz neku aktivnost ukazali na važnost obilježavanja toga dana, a pojedine su učiteljice, posebno u razrednoj nastavi svoju nastavu taj dan obojale u ružičasto te prilagodbom aktivnosti kroz sve predmete ukazivale na problem nasilja koji je nažalost sveprisutan.

Stručne su suradnice pripremile kratki edukativni kviz o vrstama nasilja koji se može pronaći na web stranici škole te su u dogovoru s učiteljicama pripremile radionice na temu osjećaja pripadnosti različitim skupinama te sukoba i suradnje. U radionici pod nazivom „Sukob je prilika“ kroz igru obaranja ruku možemo naučiti da se svaki problem može riješiti na više način, iako su i suradnja i natjecanje podjednako važne i dobre strategije, u životu je često teško prepoznati koja strategija u kojem trenutku ima veću korist za obje strane. U radionici „Eskalacija sukoba“ se na prikazu pokretnih stepenica može vidjeti na koji način sukob raste, a spuštajući se stepenicama naučiti što možemo napraviti da spriječimo da sukob dođe do vrhunca. Učenici su na primjeru sukoba iz svoga razreda sami dolazili do različitih strategija i načina rješavanja.

Svjesni činjenice da je nasilje u školskom okruženju prisutno, u našoj se Školi osim kroz obilježavanje Dana ružičastih majica, nizom drugih preventivnih programa, svakodnevno i kroz cijelu godinu nastoji poticati pozitivan i zdrav razvoj učenika.

Matea Mrakovčić Kosić

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email
Ovaj unos je objavljen u Događanja, Projekti, Vijesti i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.